БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА


Поводом Свјетског дана срца, Болница „Свети врачеви“, организовала је превентивне прегледе за грађане, на пункту испред Центра за културу. Овогодишњи Свјетски дан срца, обиљежава се под слоганом „Користи срце за повезивање“, а како је за портал Семберија инфо, подсјетио начелник Интерног одјељења кардилог др Александар Јањичић, Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају акција које појединци могу предузети ради превенције и контроле кардиоваскуларних болести.


-Већ традиционално на овај дан, суграђанима урадимо минималне превентивне прегледе, али и да укажемо на подизање свијести о факторима ризика за настанак кардиоваскулраних болести. С обзиром да се бавим интервентном кардиологијом, морам да подсјетим да смо уз велику подршку директора Болнице, проф. др Златка Максимовића започели рад ангио сале свих 24 сата, што значи да је сваки пацијент ком се постави дијагноза инфаркта збринут. Имали смо шестомјесечни пресјек рада и током тог периода збринули око 140 инфаркта, покренули смо рад пејсмејкер центра, што се по први пут ради у нашој установи“, рекао је др Јаничић и додао да је почео са радом и ХИСПА центар, са циљем што боље превенције кардиоваскуларне болести. Он је нагласио да је статистика неумољива и да су кардиоваскуларне болести и даље водећи узрок смрти у свијету.

-Око 17, 5 милиона људи премине усљед кариоваскуларних болести и сматра се да ће 2030. године тај број бити и до 23 милиона, што значи да тренд није у опадању веч у порасту. Уколико дјелујемо на факторе ризика, као што су пушење, регуилисање физичке активности, масноћа, шећера и тд. може се допринијети да се у значаајном проценту избјегне нежељени догађај“, рекао је др Јањичић. Помоћник директора др Нела Митровић је подсјетила да у свијету има 520 милиона људи обољелих од кардиоваскуларних болести и нагласила да је редовно контролисање веома важно, као и да је потребно да се потрудимо да примијењујемо савјете љекара.

Semberija info