ПОДИЗАЊЕМ ЗАСТАВЕ ИСПРЕД НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ “ФИЛИП ВИШЊИЋ” ЗВАНИЧНО ОТВОРЕНИ ОВОГОДИШЊИ “ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ” :: Semberija INFO ::

 

ПОДИЗАЊЕМ ЗАСТАВЕ ИСПРЕД НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ “ФИЛИП ВИШЊИЋ” ЗВАНИЧНО ОТВОРЕНИ ОВОГОДИШЊИ “ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ”


Подизањем заставе на славолук испред Народне библиотеке “Филип Вишњић” и полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу свечано су отворени овогодишњи “Вишњићеви дани”, традиционална културна манифестација која се већ двадесет и осму годину организује у част великом српском слијепом гуслару и пјеснику Филипу Вишњићу, српском Хомеру, како су га својевремено прозвали најбољи књижевници И познаваоци народне епске поезије.

Славиша Микић, предсједник Градског одбора СПКиД “Просвјета” у Бијељини истакао је да ова манифестација незванично траје од уторка, такмичењем рецитатора и бесједника, те да ће овогодишње “Вишњићеве дане” обиљежити свечана академија, округли столови, изложбе, промоције пригодних зборника и гусларско вече.



“Ово је манифестација на којој Филипа Вишњића представљамо као парадигму наших славних предака. Због тога су “Вишњићеви дани” посвећени свима онима који су заслужни за то што данас физички и духовно постојимо”, истакао је Микић, нагласивши да свих ових година враћамо само дио дуга који осјећамо према Филипу Вишњићу и његовом доприносу за развој и опстанак културе и духовности нашег народа .

Драган Мастиловић, предсједник Главног одбора СПКиД “Просвјета” изразио је част и задовољство што присуствује свим манифестацијама које обиљежавају Вишњићево поетско дјело.

“Бијељински Градски одбор “Просвјете” један је од најактивнијих одбора “Просвјете” која има славну традицију и која је у тешким историјским временима представљала најзначајнију институцију српског народа на простору западно од ријеке Дрине. Слобода и “Просвјета” су у нераскидивој вези и односу. Вишњић није био само слијепи српски гуслар и пјесник, већ и неко за кога је Радован Самарџић, наш славни историчар, рекао да је и Филип био најбољи историчар Првог српског устанка”, истакао је Мастиловић.



Радослав Остојић, савјетник градоначелника града Бијељина, изјавио је да “Вишњићеви дани” представљају једну од највећих културних манифестација у Бијељини.

“Градска управа подржава овакве културне догађаје. Ове године имамо изузетно богат програм и позивамо грађане да присуствују неком од занимљивих садржаја у оквиру ове манифестације”, истакао је Остојић.

Семберија инфо