ДЕМОС БИЈЕЉИНА – ПЕТРОВИЋЕВ ПОПУЛИЗАМ ЋЕ СЕ ОБИТИ О ГЛАВУ ЈЕДНОМ БРОЈУ РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

ДЕМОС БИЈЕЉИНА – ПЕТРОВИЋЕВ ПОПУЛИЗАМ ЋЕ СЕ ОБИТИ О ГЛАВУ ЈЕДНОМ БРОЈУ РАДНИКА


Клуб одборника ДЕМОС-а у Скупштини града Бијељина на јучерашњој сједници градског парламента подржао је приједлог Одлуке о забрани рада недјељом за трговинске радње. Међутим , не можемо, а да поново не истакнемо да одлука садржи низ мањкавости. Из тог разлога, изражавамо сумњу у њен позитиван исход као што смо истакли и у скупштинској дискусији.

ДЕМОС је од свог оснивања опредијељен за заштиту права радника, али ова одлука далеко је од тог рјешења.

Првенствено сматрамо да се забраном рада недјељом неће стати у крај израбљивању радника од стране неодговорних послодаваца, што се може видјети по њиховим првим изјавама након усвајања одлуке. Послодавци већ најављују да ће ићи у два правца – или ће смањити личне дохотке или ће смањити број радника.

То можда на најбољи начин осликава непромишљеност градоначелника и његовог тима при доношењу једне тако важне одлуке. Оваква одлука захтјевала је детаљнију анализу, а из свега до сада виђеног и наведеног стиче се утисак да је посриједи само популизам који ће се на крају само радницима обити о главу.

Негативне прогнозе изнијела је у Скупштини и одборница Мирјана Орашанин, чија је анализа показала да ће ова одлука довести до отказа и смањења прихода.

Из тог разлога, став Клуба одборника ДЕМОС-а је да је приједлог препун мањкавости, површан, без консултације струке и адекватних упоришта у пракси.

И поред свега тога, клуб одборника ДЕМОС-а у договору са коалиционим партнерима подржао је наведено рјешење, што се не може рећи за поједине одборнике опозиције. Морамо истаћи лицемјерство младог одборника Милоша Станишића, који је прије гласања о овом приједлогу напустио салу, и тако бригу о приватном бизнису који умногоме зависи од доласка посјетилаца викендом у Бијељину, ставио изнад интереса грађана.

На крају, сматрамо да би се положај радника у овим дјелатностима дугорочно побољшао ограничавањем рада недјељом, појачаним инспекцијским контролама и плаћањем прековременог и рада празницима.

ДЕМОС ће у наредном периоду пратити ситуацију и анализирати резултате ове одлуке у Бијељини, а за које је одговоран искључиво градоначелник као предлагач.