Градски одбор СНСД-а Бијељина – Конференција за штампу :: Semberija INFO ::

 

Градски одбор СНСД-а Бијељина – Конференција за штампу


- Желим да похвалим и одборнике позиције и опозиције који су се добро припремили за осму редовну сједницу Скупштине града и њихове дискусије су биле конструктивне, добронамјерне, са квалитетним приједлозима, изјавио је одборник СНСД-а и предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић, анализирајући на конференцији за штампу Градског одбора СНСД – а протеклу осму редовну сједницу Скупштине града.

“Ребаланс буџета је усвојен уз одређене амандмане, што ће омогућити нормално функционисање града. Амандманима је обухваћено свега око један одсто буџета. Градоначелник има могућност да реалоцира чак пет одсто  од укупног буџета. Уколико је и било ситних пропуста, градоначелник има могућност да изврши корекције. Често је истицано да смо извршили умањење социјалним категоријама, што није тачно, јер је ребалансом буџета повећано давање за социјалне категорије за износ од 800.000 до 900.000 КМ. Смањене су ставке у кабинету градоначелника које се односе на неке једнократне помоћи и дознаке”, изјавио је Ђурђевић, нагласивши да  је једино Центар за социјални рад стручан и оспособљен да помогне особама у стању социјалне потребе.

Ђурђевић је нагласио да није био реалан ни приједлог о повећању износа за плате, за укупно око милион КМ, јер  од почетка године нису именовани начелници одјељења, као ни замјеник градоначелника, те је по том основу уштеђено од 500.000 до 600.000 КМ.

“С друге стране, имамо нове савјетнике у одјељењима који де факто врше функцију начелника одјељења и њима су повећане плате. Уз десет савјетника у одјељењима и три лична савјетника градоначелника, те са повећаном цијеном рада запослених у Градској управи, уз пријем 30 до 40 нових радника и уз значајан пријем радника по уговору о дјелу, ишло се са образложењем да је дошло до повећаног обима посла. У условима короне, сматрамо да такав приједлог није био реалан”, рекао је Ђурђевић, нагласивши да не стоји прича градоначелника о блокирању иницијатива од стране скупштинске већине, јер је четрнаест од петнаест предложених тачака дневног реда од стране градоначелника и усвојено.

Једина одлука која није добила скупштинску већину односи се на предлог за прелазак на трезорско пословање Аграрног фонда Бијељина, што је појаснио одборник СНСД-а Златан Лазаревић, истакавши да би се тиме успорио рад Аграрног фонда, јер би жиро – рачун био укинут и не би се могле на вријеме исплаћивати обавезе према пољопривредницима.
“С друге стране, ни сарадња са Канцеларијом ИРБ-а, која ће почети с радом у Бијељини, не би била могућа у случају преласка Аграрног фонда на трезорско пословање”, изјавио је Лазаревић.

Одборник Васо Арсеновић, анализирајући досадашњи ток трошења буџетских средстава и располагања буџетом, изјавио је да су се неке инвестиције могле финансирати властитим средствима, не користећи скупе кредите, само да је на вријеме направљена квалитетна стручна анализа буџетских средстава.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић