ЈАВНА ДИСКУСИЈА О ПРАВИМА ДЈЕТЕТА НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА ДИСКУСИЈА О ПРАВИМА ДЈЕТЕТА НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ


У организацији новоформираног удружења грађана „Родитељи за права дјеце“, одржана је јавна дискусија о праву дјетета на ментално здравље. Јавна дискусија је одржана на Педагошком факултету, а стручњаци су указали да тражење стручне помоћи за превазилажење проблема није знак слабости, већ корак храбрости.

Предсједник удружења грађана „Породични круг“, доктор психолошких наука Слађана Миљеновић, истакла је да рад на здрављу младих генерација изискује и развијање свијести о потреби тражења професионалне помоћи када је ријеч о угроженом менталном здрављу дјетета, као и родитеља. Она је нагласила да је потребно пропагирати потребу за одлазак психологу како би помогли сами себи у превазилажењу одређених животних ситуација. Јавна дискусија је организована поводом Међународног дана дјечијих права, а предсједник УГ „Родитељи за права дјеце“ Јелена Сарафијан, указала је да је њихов циљ скретање пажње јавности на ментално здравље дјеце, поготово у условима пандемије вируса корона и честе презаузетости родитеља егзистенцијалним изазовима.

-Дјецу треба укључити у све одлуке које се тичу њих, али терет јавног здравља морају да носе одрасли", рекла је Серафијан и појаснила да су тему заштите менталног здравља дјеце током јавне дискусије обрађивали из угла образовног система, утицаја породице и са правне стране, док су и сама дјеца кроз креативну радионицу добила прилику да изразе осјећања и пошаљу поруке одраслима. Љубица Млађеновић из Одјељења за друштвене дјелатности, истакла је да дјеца, осим права, морају да знају и своје обавезе и одговорности. Млађеновићева је додала и да су просвјетни радници у неким случајевима угрожени, а недавно и нападнути од родитеља, те најавила да ће о томе ускоро бити одржана конференција за новинаре у Градској управи.