ПОЧЕЛИ СВИЊОКОЉИ У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛИ СВИЊОКОЉИ У СЕМБЕРИЈИ


Контролишите месо да би заштитили своје, а и здравље других

Стигли су хладни дани, а са тим и традиционали свињокољ у семберским домаћинствима. Тим поводом разговарали смо са др ветерине Дејаном Ђмуром, в.д. директора  у Ветеринарској станици АД Бијељина који је за портал ,,Семберија инфо'' изјавио да домаћини морају бити обазриви и да обавезно контролишу месо на трихенелозу.

-За преглед се узима круна дијафрагме. То је регулисано законом и обавеза је да се изврши преглед меса од свиње. И ловци  који су извршили одстрел дивље свиње, дужни су да изврше преглед меса на присуство трихинеле методом вјештачке дигестије. У случају позитивног узорка то се обавезно пријављује органима локалне или републичке управе, а инфестирано (заражено) месо се уништава. За резултате потребно је сачекати сат и по. Цијена анализе једног узорка износи 15 конвертибилних марака. До сада, током овогодишњег свињокоља, колико ми имамо увида, није забиљежен ни један случај заразе, али тек је почетак сезоне свињокоља'', прецизирао је Дејан Ђмура и нагласио да је савјест семберских домаћина на високом нивоу, али апелује да и даље буду свјесни опасности од зараженог меса, које може довести до озбиљних здравствених компликација, па, нажалост, и смртног исхода.


У ветеринарским амбулантама у Семберији, цијене за преглед узорака на трихинелу су различите. На неким мјестима преглед  на трихинелу, по једном узорку, кошта осам конвертибилних марака.

Ветеринари препоручују дератизацију објеката гдје је смјештена стока, јер је то начин да се смањи појава трихинелозе, као и да уништавају угинуле  глодаре.

Семберија инфо