ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА „ДОМ ЗДРАВЉА“ :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА „ДОМ ЗДРАВЉА“


 
Водећа установа примарне здравствене заштите
 
 Дом здравља, други је по величини у Српској, а први у пружању квалитета услуга примарне здравствене заштите. Директор ове здравствене установе, примаријус др Данијела Ђукин подсјећа да је рад организован кроз 14 служби, центара и амбуланти, као основних организационих јединица. Верификовали су 55 тимова породичне медицине, чији је рад организован у 42 амбуланте на 26 локација.
 
-Менаџмент Дома здравља посвећено ради на пружању здравствених услуга нашим корисницима. Прва смо сертификована и ресертификована установа по сертификационим стандардима за домове здравља у РС, а у установи је акредитовано и реакредитовано 30 тимова породичне медицине, акредитовани и реакредитовани су Центар за заштиту менталног здравља и Центар за физикалну рехабилитацију у заједници“, рекла је примаријус др Данијела Ђукин.
 
Говорећи о раду у вријеме пандемије, каже да су све расположиве капацитете укључили у спречавање ширења вируса корона.
-Максимално смо се посветили борби против ове пошасти, те смо простор, опрему и кадар, укључили у превенцију ширења вируса корона, што је грађанима већ и познато. Обезбијеђене су Ковид амбуланте и Дневна болница за лијечење ковид пацијената, поступамо по протоколима Инситута за јавно здравство, а преко Центра за заштиту менталног здравља, обезбиједили смо и психосоцијалну помоћ обољелим од ковида. Посебно сам поносна на Вакцинални центар, који смо оформили у марту 2021. године и први смо у Српској почели вакцинацију“, рекла је директор бијељинског Дома здравља.
Упркос отежаним условима рада, имплементирали су и нови информациони систем, електронску здравствену картицу, што је омогућило породичним љекарима електронско добијање комплетне медицинске документације за пацијенте. Визија менаџмента је да постану водећа здравствена установа примарног нивоа здравствене заштите. У том циљу проналазе начин да обезбиједе све што је потребно за квалитет пружања услуга, а ове године су у оквиру пројекта „Скрининг и превенција рака дојке у рањивим групама у регији Семберија“, добили два преносива ултразвучна апарата. Такође, од УНДП-а, препознати су као водећа здравствена установа у региону, те су њиховим посредством, добили и најсавременији стационарни ултразвучни апарат, који ће користити педијатри и радиће бесплатне ултразвучне прегледе срца, кукова и централног нервног система дјеце.
-Прегледи су бесплатни за дјецу регистровану у Дому здравља, а тренутно их је у нашој здравственој установи регистровано 4.500“, рекла др Ђукин.
 
Подсјећамо да је ове године Скупштина града, наградила Дом здравља Златном медаљом „Кнез Иво од Семберије“, за изузетан допринос који су дали у лијечењу грађана током пандемије ковида 19, а прим. др Ђукин, добила је и Повељу за примарну здравствену заштиту, коју додјељује Комора доктора медицине РС.
-Настављамо даље са реализацијом планова и пројеката, а свим грађанима желим да предстојеће празнике проведу у здрављу и весељу“, рекла је за ,,Семберске новине’’ примаријус др Данијела Ђукин.
 
Семберија инфо