МИНИСТАРКА ТРИВИЋ И ПРЕДСТАВНИЦА УНИЦЕФА ПОСЈЕТИЛЕ РЕСУРСНИ ЦЕНТАР ЗА ИНКЛУЗИВНО ВАСПИТАЊЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАРКА ТРИВИЋ И ПРЕДСТАВНИЦА УНИЦЕФА ПОСЈЕТИЛЕ РЕСУРСНИ ЦЕНТАР ЗА ИНКЛУЗИВНО ВАСПИТАЊЕ У БИЈЕЉИНИ


Foto
Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Српске је, заједно са представницом Уницефа у БиХ Ровнак Кан посјетила данас Подручну канцеларију ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање Центра „Будућност“ Дервента, која је смјештена у Подручном одјељењу Лединци Основне школе „Вук Караџић“ Бијељина.

Тривићева је подсјетила да су у септембру прошле године почели да раде ресурсни центари за инклузивно васпитање и образовање као регионалне канцеларије Центра „Сунце“ Приједор, Центра „Заштити ме“ Бања Лука, Центра за васпитање и образовање и рехабилитацију слушања и говора Бања Лука и Центра „Будућност“ Дервента.
 
Истакла је да је циљ био да се услуга ова четири центра прошири регионално и учини доступнијом већем броју дјеце у Републици Српској, па су канцеларије отворене у Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу. Навела је да је циљ да се ресурсни центри увежу са свим релевантним институцијама како би се подигла свијест о значају инклузивног васпитања и образовања за развој појединца, али и друштва у цјелини.
 
Тривићева је захвалила Уницефу, као партнеру у овом пројекту, јер је издвојио средства за успостављање рада ресурсних центара и најавила сарадњу са Уницефом у оквиру два нова пројекта – „Подршка инклузивном образовању употребом асистивних технологија“ и „Унапређење инклузије и партнерства са породицом у васпитно-образовном процесу“.
 
Представник Уницефа у БиХ Ровнак Кан истакла је да ресурсни центар има за циљ да помогне дјеци да се остваре њихови капацитети, да се открију њихови потенцијали и да у том смислу не буду запостављена.
 
– Друга важна ствар је укључивање дјеце са потешкоћама у развоју у конвенционално образовање, што је процес који захтијева прилагођавање и особља и дјеце и специјалне обуке – рекла је Ровнак Кан.
 
Директор бијељинске Основне школе „Вук Караџић” Предраг Рачановић сматра да је отварање Ресурсног центра за ову регију веома значајно, јер ту гравитира 18 основних школа, од којих већина нема запослене дефектологе као стручне сараднике.
 
Директор дервентског Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност” Владан Поповић изјавио је да канцеларија у Бијељини одговара на захтјеве основних школа и предшколских установа са подручја Бијељине, Лопара и Угљевика.

(Српска Инфо)