ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ: ПЛАНИРАНА АДАПТАЦИЈА ВОДОТОРЊА, НА ВРХУ УГОСТИТЕЉСКИ ОБЈЕКАТ СА ВИДИКОВЦЕМ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ: ПЛАНИРАНА АДАПТАЦИЈА ВОДОТОРЊА, НА ВРХУ УГОСТИТЕЉСКИ ОБЈЕКАТ СА ВИДИКОВЦЕМ


Foto
-Водоторањ је и својеврсни споменик почетка водоснабдијевања града, који има дугу историју и причу. У унутрашњости се налази резервоар запремине 1500 метара кубних. Њагова првобитна улога је била да из резервоара, природним падом, град снабдијева водом за пиће, а вода је у резервоар убризгавана пумпама, пише градоначелник Петровић на својој ФБ страници.

Временом се град развијао, као и водоводни систем, а ту тенденцију није пратила и изградња нових објеката са истом намјеном, тако да постојећи капацитет резервоара чини свега 10% од тренутних потреба за водом. Када би се град данас на тај начин снабдијевао водом, било би потребно изградити још око десет објеката идентичних садашњем водоторњу. Инсталације на водоторњу се редовно одржавају и у сваком моменту се може пустити у систем. Он треба да изравна потрошњу у току дана и да буде резервоарски простор у случају хаварија, да се може напунити и ту запремину користити.

-Имајући у виду да је у питању објекат који је у изворном облику саграђен прије више од неколико деценија, те кога већ нагриза зуб времена, појавила се потреба за цјеловитим и свеобухватним третманом читавог објекта. Како би му дали нови изглед и вратили стари сјај,



Град Бијељина је расписао конкурс за израду урбанистичко-архитектонског идејног рјешења за адаптацију и реконструкцију како би се унаприједиле његове амбијенталне вриједности - адаптацијом постојећег објекта, пише Петровић.

Конкурсом је захтјевано да рјешење буде квалитетна урбанистичко-архитектонска поставка и композиција. Оно треба да буде функционално и да амбијентално унаприједи простор и самим тим га учини препознатљивим и атрактивним за широк спектар корисника, како би поменути локалитет добио и своју туристичку, културну и урбанистичко-архитектонску вриједност. Идејно рјешење би требало да обухвати спољно и унутрашње уређење са могућношћу адаптације простора на врху објекта водоторња у угоститељски објекат са видиковцем.

- На конкурс су пристигла два рада, оба ће бити презентована јавности до краја априла ове године и биће организовано гласање. Сви заједно ћемо одлучивати и након избора крећемо са даљим акцијама. Да нам Бијељина буде значајна тачка на туристичкој мапи и да лаганим али сигурним корацима радимо на уређењу и модернизацији наше Бијељине, закључује Петровић.

(Бијељина данас)