ХУМАНИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ :: Semberija INFO ::

 

ХУМАНИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Сара Стојановић, предсједница Савјета ученика у Гимназији „Филип Вишњић“ истакла је да је ова акција један од многобројих пројеката овог Савјета.

-И овом акцијом показујемо какви људи из ове школе излазе. Срећни смо што данас имамо прилику да дамо крв и учествујемо у спашавању нечијег живота. Важно је промовисати добровољно давалаштво крви“, рекла је Стојановићева.

Професор Благоје Јовановић рекао је да је ријеч о дводневној акцији добровољног давања крви, за коју је пријављено више од 50 ученика и професора.



-Овом акцијом желимо да покажемо нашим ученицима да буду хумани. Крв је једини лијек који не можемо купити у апотеци. Број од 50 ученика који су се пријавили показује да је ова акција успјешна“, рекао је Јовановић и додао да ће ову акцију хуманог каракера организовати и у септембру.

Професорка у бијељинској Гимназији, Наташа Митровић рекла је да ова установа сваке године проводи ову акцију и на овај начин дајемо примјер ученицима, али и осталим суграђанима.

-Ученици су веома заинтересовани“, рекла је Митровићева.

Драгана Јурошевић, специјалиста – трансфузиолог, истакла је да су акције добровољног карактера и да давалац може бити особа од 18 до 65 година и нагласила  да се на овај начин давалаштво подмлађује и наставља да „живи“.

-Тренутно немамо дефицита крви свих компоненти и група. Када се деси да недостаје крви, обраћамо се члановима породице пацијената који су велики потрошачи крви, мада се трудимо да је то крајња адреса којој се обраћамо. Некада се јављају Удружења добровољних давалаца крви“ рекла је Јурошевићева.

Она је нагласила да је у Бијељини висок проценат добровољног давалаштва крви у односу на намјенско давање крви и напоменула да одређену количину крви коју скупе упућују и својим пацијентима који се лијече у, на примјер, Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Дарија Ерак, ученица Гимназије рекла је да их у школи уче колико је важно помагати другима и да добровољно давалаштво је једно од њих.

-Дати крв значи пружити наду, јер давање крви, можда, представља спас за некога“, рекла је Еракова.

Семберија инфо