У току најважнији прољећни посао у Семберији - сјетва кукуруза: Рачуни ће се сводити тек на јесен :: Semberija INFO ::

 

У току најважнији прољећни посао у Семберији - сјетва кукуруза: Рачуни ће се сводити тек на јесен


На семберским њивама у току је сјетва кукуруза, најважнији прољећни посао за семберске пољопривреднике који ће се у наредних неколико дана, уколико временске прилике дозволе, обавити на око тридесет и двије хиљаде хектара. Иако су суочени са изузетно неповољним финансијским условима, скупом нафтом, прескупим вјештачким ђубривом, већина пољопривредника још увијек не одустаје од производње хране.


 
Никола Крстовић, технолог на Пољопривредном добру ,,Семберија” за ,,Семберија инфо'' каже да је земљиште изузетно добро припремљено за сјетву и да у земљишту има довољно влаге.

- Влажност земљишта је оптимална. Имамо добре пољопривредне машине и максимално смо припремљени за сјетву. Посједујемо тешке дрљаче и тешке тракторе, тако да је употпуњен и машински парк на нашем имању. Кукуруз сијемо на око 500 хектара. Од тога, на 240 хектара ћемо сијати сјеменски кукуруз за Новосадски институт. Сјетва јесте скупља у односу на прошлу годину, јер су вјештачка ђубрива имала енорман раст. Регресирано гориво нам пуно помаже. У међувремену је значајно повећана цијена кукуруза на тржишту, тако да вјерујем да ће се све то, што сада уложимо у сјетву компензовати кроз цијену финалног производа. Наравно, надамо се да ће тренутне цијене кукуруза важити до краја године, тако да можемо рачунати и на неку добит”, каже за ,,Семберија инфо’’ Никола Крстовић, истичући да је и аграр, али и цјелокупна привреда, у највећој мјери зависна од промјене цијена на свјетској берзи, у региону, али и у најближем окружењу.


 
На семберским њивама, гдје пољопривредници свакодневно прерачунавају трошкове овогодишње сјетве, могу се чути и другачије приче.

- Имамо државу, као да је и немамо. Уколико сами не предузмемо мјере за егзистенцијални опстанак, нигдје нас неће бити. Наша Влада би морала у оваквим ситуацијама брже реаговати, набавити вјештачка ђубрива на вријеме, али и заштитна средства, гориво, све то подијелити пољопривредницима. Задужења сељака би се могла враћати у пшеници, кукурузу.  Немамо робне резерве, а нема ни гарантованог откупа.  Врећа брашна, тежине 25 килограма, већ је тридесет и пет конвертибилних марака и више’’, кажу за ,,Семберија инфо’’ пољопривредни произвођачи који с пуним правом истичу да је пољопривреда, односно производња поврћа, житарица, меса и млијека реална чињеница, односно реални производ који треба да има и реалну цијену на тржишту.
 

Семберске новине - Семберија инфо