У СЕМБЕРСКОМ СЕЛУ КОЈЧИНОВАЦ :: Semberija INFO ::

 

У СЕМБЕРСКОМ СЕЛУ КОЈЧИНОВАЦ


Уклоњена и деактивирана  бомба из Другог свјетског рата

Припадници Републичке управе Цивилне заштите, уз присуство припадника Градског одсјека Цивилне заштите, припадника полиције, ватрогасне и медицинске екипе безбједно су данас деактивирали авионску бомбу из Другог свјетског рата која је пронађена на  имању у селу Којчиновац.
 

Драган Кос, помоћник директора за деминирање Републичке управе Цивилне заштите каже да су припадници Републичке управе Цивилне заштите до сада најмање десетак пута вадили сличне авионске бомбе на овом подручју.
 “Бомба је совјетске производње, што је карактеристично за ово подручје из тог периода. Пребацили смо бомбу до мјеста за уништавање, гдје ће бити и уништена. Бомба је пронађена  на мањој дубини у земљишту, тежине око двадесетак килограма, у којој пуњење експлозива износи око седам килограма. Бомба је у земљи била више од седамдесет година и на њој су се налазили механички упаљачи. Наши стручњаци су процијенили да можемо извршити дислокацију и уништење. Помјерање је изведено уз све неопходне безбједносне мјере. Помогли су нам припадници Полицијске станице Јања и они су на професионалан начин обавијестили становништво, регулисали су и соабраћај. Имали смо и подршку Службе хитне помоћи Дома здравља Бијељина и Професионалне ватрогасне јединице Бијељина”, каже Драган Кос, подсјетивши да је прије пет до шест година на подручју Добоја пронађена авионска бомба тешка око хиљаду килограма. На територији Републике Српске у протекле двадесет и четири године пронађено је и успјешно деактивирано око 150 авио - бомби, изјавио је Драган Кос.
 

Миленка Симић, мјештанка Којчиновца, каже да је прије петнаестак дана у својој башти открила авионску бомбу.
“Садила сам паприке с комшијама и сестричином. Годинама смо ту орали и фрезали. Бог сами зна од када је бомба била у земљи. Приликом садње паприка мотиком сам закачила метални предмет. Нисам знала о чему је ријеч. Комшија је позвао полицију и онда је то мјесто обезбијеђено.  Срећом, све је прошло без посљедица”, каже Миленка Симић. 

Семберија инфо