КЊИГЕ СУ ЉУДИ – ПРОЈЕКАТ „ЖИВА БИБЛИОТЕКА” ОДРЖАН ДАНАС У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

КЊИГЕ СУ ЉУДИ – ПРОЈЕКАТ „ЖИВА БИБЛИОТЕКА” ОДРЖАН ДАНАС У БИЈЕЉИНИ


Foto: Semberija info
“Жива библиотека” функционише као било која друга библиотека, посјетиоци прелистају каталог доступних наслова, изаберу књигу коју желе прочитати и посуде  њима најзанимљивију књигу на ограничено вријеме (30 минута).



Након читања Књигу враћају у библиотеку и ако желе, посуде другу. Једина разлика је у томе што су у “Живој библиотеци” књиге људи, а читање заправо подразумијева разговор са њима.



Посјетиоцима на градском тргу гдје је данас уприличен пројекат “Жива библиотека”, биле су доступне приче које немамо често прилику да читамо, посвећене људима који се, због своје позиције у друштву и припадности одређеној друштвеној групи, суочавају са неразумИјевањем и стереотипима.



Међутим, специфичност овог читалачког сусрета прије свега је била у томе, што су читаоци са својим књигама разговарали, слушајући их и постављајући им питања – јер су књиге биле људи.



"Жива библиотека” је пројекат којим се  желе подстаћи  људи, да преиспитају предрасуде које имају према особама са одређеним искуствима и животним причама", поручила је Љубица Млађеновић шеф одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности Града Бијељина.


 
-Овај пројекат је настао у Данској и ми смо преписали овај пројекат , као нешто што смо видјели да је веома интересантно  јер промовише људе, а људи су живе књиге  који имају нека специфична знања и искуства. У “Живој библиотеци”, данас су нашим суграђанима били на располагању еколошка активисткиња , пензионерка која се бави хранитељством, самохрана мајка дјетета са инвалидитетом, водитељ, пјевач, глумица  али  и једна шаљива категорија под називом “страни плаћеник”, рекла је Млађеновићева.



Пројекат “Жива библиотека”, подржан је од стране Европске уније, коз њихов програм “Грађани за грађанке” а поред БиХ, пројекат је планиран да се одржи у још неколико земаља. Град Бијељина је данс била партнер овог пројекта, заједно са ” Конект Интернешнл”и Центром за омладински развој “Прони”.



(Семберија инфо)