ДОДИК: НИКАДА НЕЋЕМО НАПУСТИТИ НАШЕГ СЕЉАКА :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК: НИКАДА НЕЋЕМО НАПУСТИТИ НАШЕГ СЕЉАКА


Foto: Semberija info
Износ цијене овогодишњег рода пшенице био је претходних дана најважнија тема у Семберији. Да би ријешили недоумице, Аграрни фонд Града Бијељина данас је организовао састанак на којем је 120 семберских пољопривредника имало прилику директно постављати питања Милораду Додику, члану Предсједништва БиХ из реда српског народа и Борису Пашалићу, министру пољопривреде у Влади Републике Српске. Проблем који је окупио данашњи скуп, испоставило се на крају да и није тако велики проблем. Истакнуто је да се држава не може мијешати у тржишне односе и одређивати откупну цијену пшенице. Такође, истакнуто је да је тренутна цијена пшенице у Семберији (62-64 КМ/100кг) највиша у цијелој Републици и да као таква, уз подстицаје са републичког и локалног нивоа обезбјеђује пољопривредницима да остваре одређени профит.



-Данас смо имали јако добар састанак. Чули смо одређени број критика што га чини посебно квалитетним. Чињеница је да не можемо све проблеме ријешити једним потезом. Министарство пољопривреде је у посљедњих пет година повећало издвајања за пољопривреду у Семберији са 14 милиона, 2017. године на 19.8 милиона у овој години. Чули смо да ће се аграрни буџет за сљедећу годину повећати тако да, са конкретним плановима стојимо иза пољопривредних произвођача у цијелој Републици Српској“, изјавио је Борис Пашалић, министар пољопривреде у Влади РС. Он је рекао да се питање цијене овогодишњег рода пшенице непотребно проблематизовало у јавном простору. Према мишљењу министра, цијена производње пшенице у односу на прошлу годину јесте порасла за око 60% али је и цијена саме пшенице повећана за приближно 70% тако да није било мјеста за катастрофичне изјаве каквих је било претходних дана.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ изразио је задовољство што је присуствовао данашњем састанку. Похвалним је оцијенио присуство већег броја млађих пољопривредника на састанку.



-Ми нећемо напустити пољопривредне произвођаче. Овакви састанци увијек донесу много емотивних наступа али је добро да смо чули глас пољопривредника. Чули смо са њихове стране добрих приједлога. Закључили смо да је садашња цијена пшеница таква да, уз све потицаје обезбиједи да нико не буде на губитку. Колико видим, овдје се људи брину за будућност пољопривредне производње. Тако да смо се договорили да буџет за пољопривреду у 2023. години буде 150 милиона КМ. Да повећамо подстицаје за пшеницу на 500 КМ по хектару засијане пшенице. Да, за оне који желе сијати државну земљу, обезбиједимо правичнију расподјелу овог ресурса. И најзад да, по први пут, израдимо правилник о субвенционисању цијене закупа приватног пољопривредног земљишта које пољопривредници узимају у закуп од приватних лица. Да то буде 30 или 40% цијене аренде, видјећемо већ“, рекао је Милорад Додик.

Пољопривредни произвођачи су искористили прилику и без устезања указали на проблеме који их тиште. Сви су се похвално изразили за политику потицаја коју прописује и реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС.

-Са паметним људима се договор брзо направи. Данас смо се договорили да се аграрни буџет за сљедећу годину са 75 подигне на 150 милиона марака и да се подстицаји за пшеницу повећају на 500 КМ по хектару пшенице“, рекао је Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредника „Села Семберије“.



Директор Аграрног фонда Града Бијељина, Златан Лазаревић позвао је пољопривреднике да се у септембру, у истом сазиву одазову на сљедећи састанак. Разговараће се о јесењој сјетви и начинима како градске и републичке власти могу олакшати исту.

-На данашњи састанак смо из свих дијелова Семберије позвали преко 120 пољопривредних произвођача. На састанак смо звали пољопривреднике из свих удружења, невезано за њихово страначко опредијељење.
 

Дискусија је била јако отворена. Драго ми је да су изнијели проблеме који их јако дуго муче и ево, чули смо од уважених гости неке од приједлога како ће се предочени проблеми рјешавати у наредном периоду“, рекао је Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда Града Бијељина.

(Семберија инфо)