ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА - ПУНО СЕ ОКЛИЈЕВАЛО ОКО ПРОЦЈЕНЕ ШТЕТЕ ОД СУШЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА - ПУНО СЕ ОКЛИЈЕВАЛО ОКО ПРОЦЈЕНЕ ШТЕТЕ ОД СУШЕ


Foto
Након готово деветочасовне расправе, завршена је петнаеста редовна сједница Скупштине града на којој  су, како рече предсједник Скупштине Александар Ђурђевић, одборници покушали пронаћи најбоља рјешења из надлежности које Скупштина града тренутно има.


 
 “У наставку сједнице, негдје иза четрнаест часова, усвојен је програм рада Зимске службе и измјена плана пословања Јавног предузећа “Воде” за 2022. годину. Највише пажње је изазвала информација о стању и актуелним проблемима у пољопривредној производњи на подручју Бијељине и Семберије. Сједници су присуствовали и представници четири, од укупно 17 удружења пољопривредника, као и представници ресорног министарства. Информација коју нам је доставило Одјељење за пољопривреду није усвојена. У скупштинској расправи је истакнуто да садржи пуно паушалних оцјена, те да су калкулације о производној цијени пшенице нетачне. Најважнија замјерка се односила на то да ниједна предложена мјера није била из надлежности ресорног одјељења и надлежности Градске управе. Сви проблеми се покушавају пребацити на ниво Владе Републике Српске, на ниво Савјета министара БиХ, па испада да Одјељење за пољопривреду нема никакве надлежности у овој области. Ипак, подржали смо мјере које се тичу виших органа власти. Нисмо подржали захтјев да Влада РС прогласи мјеру елементарне непогоде за комплетну територију РС, јер закон је тако прописао да град, односно општина мора формирати комисију која ће процијенити штету. Након тога би град, уколико има основа за то, за своју територију прогласио стање елементарне непогоде - суше, што производи и обавезу обезбјеђења финансијских средстава за санацију штете. Након тога и од виших органа власти могу се тражити одређена средства и они су дужни да помогну”, истакао је Ђурђевић, нагласивши да је нејасно да се мјесец дана чекало и да је због тога изгубљено драгоцјено вријеме.
 
Ђурђевић је изјавио да је сада тешко и утврдити степен штете од суше, јер се пуно оклијевало.
 
“Усвојили смо у даљем току одређен број информација из различитих области, од стања школских објеката, о упису ученика у прв разред основних школа И средње школе, као и више информација из области криминалитета, јавног реда и мира, безбједности саобраћаја и о стању малољетничке делинквенције, које је припремила Полицијска управа града Бијељина.


 
Ђурђевић је истакоа да је усвојен и приједлог градских признања поводом  обиљежавања Дана града 24. септембра.
 
“Такође, усвојен је и приједлог одлуке о кориштењу средстава Компензационог фонда РС у 2022. години. Било је пуно полемике око тога, али треба имати на уму да је ријеч о средствима за побољшање комуналне инфраструктуре у сеоским мјесним заједницама. Ова средства немају никакве везе са причом о санацији штете од суше, јер је у питању потпуно другачија процедура да би се дошло до средстава за ту намјену. Сигуран сам да се Влада РС неће оглушити и да ће на сваку уложну марку за санацију штете од суше издвојити бар још толико, ако не и више средстава”, изјавио је Ђурђевић, нагласивши да је у конкретном случају све било јавно и транаспарентно.

(Семберија Инфо)