ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОБИЉЕЖИЛА СВЈЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА :: Semberija INFO ::

 

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОБИЉЕЖИЛА СВЈЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА


Foto: Semberija info
Туристичка Организација Републике Српске данас, 27. септембра,  обиљежила је Светски дан туризма. Централна манифестација, поводом обиљежавања овог дана, одржана је у Бијељини уз пригодан програм прилагођен овој манифестацији.

Миодраг Лончаревић, директор Туристичке организације РС рекао је, да је у току ове године дошло до пораста туристичких кретања.

-Сви досадашњи показатељи које ми имамо, у овој години показују да је било преко 56 одсто туриста и 40 одсто више ноћења у РС. У првих седам мјесеци ове године, премашили смо рекордну 2019. годину са 10.000 ноћења. То нам даје за право да и у будућем периоду размишљамо позитивно и да заједно са туристичким радницима и туристичким субјектима промовишемо  и унапређујемо наше туристичке дестинације уз несебничну подршку Владе РС“, истакао је Лончаревић и додао да су туристички ваучери у претходном периоду, али и ове године подстакли туристе да што више посјећују дестинације у РС.



Драган Тешић, портпарол Туристичке Организације Града Бијељина истако је да им је велика част што су данас  угостили скоро све Туристичке организације из РС.

-Бијељина има шта да понуди када је туризам у питању и ми смо то, до сада више пута презентовали. Ово је прилика да у разговору са свим представницима и директорима ТО из РС размијенимо искуства и једни од других преузмемо повољне услове којима се свако од нас руководи. Ове године, када је у питању  број туриста који су посјетили РС, али и  Бијељину знатно је већи него у односу на претходне године. У првих седам мјесеци ове године, већи је број гостију који су дошли, а посебно оних који су преноћили у односу на 2019. годину, која је била рекордна. Таква врста доласка људи је потврда да у Бијељини постоји туризам и да имамо шта понудити људима и сваким даном је све више заинтересованих“, нагласио је Тешић.

Предраг Тешић, помоћник министра за туризам и угоститељство у Влади РС, захвалио се ТО Града Бијељина и истакао да су јако добри домаћини, такође и ТО РС који су организатори данашње манифестације.



-Министарство и Влада РС улаже у туризам, јер је туризам стратешка грана Републике Српске. Што се тиче инвестиција, актуелна је ваучеризација и до сада смо преко пет милиона конвертибилних марака уложили у ваучере. Прије пар дана смо разговарали  да се направи заједнички пројекат са Републиком Србијом и да ми у Републици Српској примамо ваучере из Републике Србије и они наше. Мислим да ће Бијељина од тога имати највише користи, јер је најближа Србији“, казао је Тешић и додао да РС има чиме да се похвали, јер има туристичке „бисере“, као што су Требиње, Вишеград, Бања Врућица, Бањалука, Бијељина.

-Бијељина је један од „бисера“ РС и има чиме да се похвали, чули смо да има преко 1.000 лежајева, те да је наплата боравишне таксе феноменална и надам се да ће и други градови слиједити примјер Бијељине око наплате боравишне таксе“, рекао је Предраг Тешић.

Оливера Тодоровић из ТО Вишеград истакла је да јој задовољство што је данас у Бијељини и рекла да је Вишеград дестинација која „крупним“ корацима креће ка успону у развоју туризма.

-Вишеград је заузео мјесто изузетне дестинације, првенствено у погледу културног туризма, а он је доживио свој успон изградњом Андрићграда. Корона нас је научила да треба да се развијама и да излазимо првенствено на Дрину, али и да прошетамо околним брдима.  Наш стратешки развој иде ка томе да излазимо из центра града и да излазимо на околне вишеградске планине“, истакла је Тодоровићева.



Драгана Буклиш, директорка ТО Бањалука истакла је да јој је задовољство што је данас у Бијељини, гдје обиљежавају Свјетски дан туризма који има за циљ да подиже свијест о значају, развоју и унапређењу туризма.

 -Бањалука је град манифестација и адреналина, ове године имамо повећан број туриста и очекујемо да ће премашити 2019. годину. Имали смо  велики број манифестација који су привукле велики број туриста. Такође, имали смо Свјетско такмичење у рафтингу које је било заиста посјећено и запажено“, нагасила је Драгана Буклиш.

Почетак обиљежавања започет је  шетњом улицама од Хотела „Дрина“ до пјешачке зоне у улици Патријарха Павла, гдје су се учесници шетње окупили испред Инфо пулта Туристичке организације Града Бијељина. Након шетње представници ТО РС и ТО Града Бијељина пустили су балоне. За све који су присуствовали овој манифестацији, кетеринг су припремили ученици средње Туристичке школе из Јање.

(Семберија инфо)