Предавање о правилној исхрани: Здраве навике се стичу од раног дјетинства :: Semberija INFO ::

 

Предавање о правилној исхрани: Здраве навике се стичу од раног дјетинства


У Народној библиотеци „Филип Вишњић“, вечерас је одржано предавање за родитеље и васпитаче под називом „Здраво једи, здраво расти“.

О важности правилне исхране и физичке активности , на предавању су говорили стручњаци из области здравства и физичког васпитања, специјалиста педијатрије др Стојанка Шкорић и проф.др Далибор Стевић.
 

Предавање се реализује у оквиру Недјеље здравог живота, која се у Дјечијем вртићу “Чика Јова Змај”, обиљежава већ неколико година, истакао је директор Славиша Вујановић.
 

-Сматрамо да је потребно од најранијег узраста учити дјецу о формирању здравих навика, које се односе на здраву исхрану, здрав однос према свом тијелу и физичку активност.. Вечерашње предавање је намијењено васпитачима и родитељима, гдје ће имати прилику да се упознају са начинима рада са дјецом предшколског узраста, како би она усвојила здраве животне навике. Наша жеља је да се кроз исхрану, у вртићу дјеца развијају здраво и да стичу здраве навике, за шта су нам потребни и партнери, а то су на првом мјесту родитељи. Оно што је битно поменути јесте да ми у нашем вртићу, већ годинама реализујемо здраву исхрану и у томе сарађујемо са Институтом за јавно здравство, Министарством просвјете културе, као и са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и већ сутра очекујемо да ћемо добити сертификат који потврдјује да смо пријатељи здраве исхране код дјеце млађег узраста”,   рекао је Вујановић.

Специјалиста педијатрије др Стојанка Шкорић, нагласила је овом приликом да се навика правилне исхране стиче већ у раном дјетињству.
 

-Почетак здравог живота је дојење и ми педијатри увијек инсистирамо на томе. Кроз правилну исхрану дјеца остварају свој тјелесни и духовни потенцијал и то је увод у здравље у каснијем животном добу. Ако дијете у својој породици има здраву исхрану, као и у вртићу и током школе ,у каснијем животном добу то је превенција од многих болести попут хипертензије и шећерне болести”, рекла је доктор Шкорић.
 
Организатор овог предавања је Дјечији вртић“Чика Јова Змај”, у сарадњи са Домом здравља Бијељина, Педагошким факултетом и Народном библиотеком „Филип Вишњић“.


Семберија инфо