ЂУРЂЕВИЋ: БИЈЕЉИНА KАО МЈЕСТО ОKУПЉАЊА ПОЗОРИШНИХ УМЈЕТНИKА :: Semberija INFO ::

 

ЂУРЂЕВИЋ: БИЈЕЉИНА KАО МЈЕСТО ОKУПЉАЊА ПОЗОРИШНИХ УМЈЕТНИKА


Предсједник Скупштине града Бијељине Александар Ђурђевић истакао је вечерас задовољство што је Бијељина домаћин премијере представе „Хасанагиница“ у режији Душана Тузланчића, истичући да је ово најбољи доказ потенцијала које град има због свога положаја, али и одличан примјер начина промоције  Бијељине као града културе.

Он је изразио наду да ће ова представа пронијети име Градског позоришта "Семберија" широм других градова у којима ће се играти, али и да ће овај глумачки ансамбл под Тузланчићевим руководством поновити успјехе бијељинских позоришних стваралаца из времена прије рата у БиХ.

"Градско позориште `Семберија`, чији оснивач је Скупштина града, и Душан Тузланчић су овим пројектом, који је окупио и глумце из Српског народног позоришта из Новог Сада и Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, показали да је Бијељина мјесто окупљања свега најљепшег у нашем народу. То је велика шанса и до нас у Бијељини је да је и искористимо," рекао је Ђурђевић пред почетак вечерашње премијере.

Представа "Хасанагиница", по истоименој народној балади, у драматизацији академика Љубомира Симовића и режији Душана Тузланчића, копродукцијски је пројекат Градског позоришта "Семберија" и Народног позоришта Републике Српске, у којем глумачки ансамбл предводе глумци Српског народног позоришта из Новог Сада.

"Хасанагиница" представља до сада највећи подухват бијељинског позоришта, истовремено и изузетно значајан позоришни догађај у Републици Српској.

Раду на овој представи претходиле су двије године припрема, а уторску екипу представе чине врхунски позоришни умјетници: сценограф Марија Kалабић, костимограф Марина Сремац, лектор Радован Kнежевић и Влатко Стефановски као аутор музике.

Након вечерашње премијере у Бијељини, прво извођење "Хасанагинице" биће у Бањалуци 9. децембра.