КАРДИОЛОГИЈА БИЈЕЉИНСКЕ БОЛНИЦЕ ПОМЈЕРА ГРАНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

КАРДИОЛОГИЈА БИЈЕЉИНСКЕ БОЛНИЦЕ ПОМЈЕРА ГРАНИЦЕ


Кардиолошки тим бијељинске болнице је направио још један искорак у електрофизиологији срца увођењем нове технике имплантације пејсмејкара, стимулацијом проводног система, која је јуче изведена у нашој здравственој установи, уз подршку стручњака за аритмије из Хрватске.
 
Професор Ангелков је навео да се ради о кардиолошкој методи која се у свијету примјењује тек пет година, а да се у региону ради само у Хрватској и Мађарској.


 
“Захваљујемо колегама из Клиничко болничког центра Ријека који су нам били подршка за извођење прва два случаја, мада сам ја боравио раније код њих и имао сам прилику да се упознам са новом методом имплантације пејсмјекера. Бијељинска болница ће бити једина установа у Републици Српској и Србији која ће обављати ову врсту имаплантација пејсмејкера, а све захваљујући огромној подршци и разумијевању проф. др Златка Максимовића који нам је омогућио да пратимо свјетске достигнућа у кардиологији”, изјавио је Ангелков.
 
Он је рекао да су јуче у бијељинској болници успјешно изведене трајне физиолошке електростимулације код два пацијента који се након интервенције осјећају веома добро.

“Ради се о потпуно новој техници имплантације пејсмејкера гдје се стимулише лијева грана Хисовог снопа и на тај начин пацијент добија много више у хемодинамском смислу. На овај начин могу да се лијече људи који имају срчану слабост, а треба им пејсмејкер, а таквих је у популацији обољелих више од 30 одсто. Овдје се не ради о другој врсти пејсмејкера, него о другачијем позиционирању електроде у односу на класичне имлантације пејсмејкера.Након ове интервенције пацијенти има бољу функционалну и радну способност ”, изјавио је проф. др Лазар Ангелков, шеф кардиолошког тима за аритмије у Болници “Свети врачеви”.



У тиму из Хрватске, који је јуче боравио у бијељинској болници био је један од најбољих инвазивних кардиолога и електрофизиолога из Хрватске проф. др Сандро Брусић, шеф електрофизиолошког лабораторија и поликлинике Клиничко болничког центара Ријека.

“Некада особе не подносе добро класичне пејсмејкере. Код пацијената који имају проширено срце може доћи до додатног слабљена срца, а када се стави оваква врста електростимулације, онда они не само да стимулирају, него и лијече срце, односно, спречавају да се оно даље шири и слаби”, изјавио је он.

Професор Брусић је рекао да је пријатно изненађен условима које је затекао у бијељинској болници.
 
“Нисам очекивао овако лијепу болницу, овако добре услове и тако пријатну атмосферу међу колегама. Ваша болница је много љепша од наше(осмијех). Имате стручан кадар и види се да се ту вриједно ради, а ово је само једно унапријеђење које је увијек потребно”, изјавио је проф. Брусић.


 
Да бијељинска болница има сјајне стручњаке потрђено је на недавно одржаном кардиолошком конгресу у Сарајеву, на којем су учествовали наши кардиолози и директор наше установе проф. др Златко Максимовић.
 
“Просле седмице био сам на Конгресу кардиолога у Сарајеву и тада сам се додатно увјерио какве стручњаке наша Болница има и колико брзо напредујемо.Све је то разлог да још више улажемо у област кардиоваскуларне медицине, да радимо и више и боље. То је сигуран рецепт за успјех.” рекао је први човјек бијељинске болнице.