БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРОМОЦИЈА ДВА РОМАНА :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРОМОЦИЈА ДВА РОМАНА


У оквиру манифестације “Вишњићеви дани”, Народа библиотека “Филип Вишњић” припремила је и предпрограм, представљајући дјела завичајних писаца.

-Поводом значајне манифестације “Вишњићеви дани” организовали смо промоцију књига “Огледи, бесједе, есеји”, аутора професора др Цвијетина Ристановића и “Кад сјећања заболе”, аутора мр Љиљане Лукић, а већ сутра, 28.октобра, имаћемо сусрете младих пјесника “На Филиповим стазама”, рекла је директор Библиотеке Жељана Арсеновић. Аутор књиге  “Огледи, бесједе, есеји”, професор др Цвијетин  Ристановић, подсјетио је да је књига објављена прије годину дана, те да сам наслов говори да је књига хетерогеног садржаја.



-Желио сам да све оно што је годинама писано и говорено, а није објављено, саберем у једну књигу и да то презентујем читаоцима. У првом дијелу књиге налази се десетак огледа који су првенствено везани за завичајне писце, почев од Филипа Вишњића, преко Славка Мићановића до савременика, Тихомира Нестовића. У књизи су и моје три бесједе, које су писане поводом празника, а ту су и есеји, књижевна врста у којој аутор слободно размишља о различитим темама”, рекао је проф. др Ристановић. Књига ауторке мр Љиљане Лукић “Кад сјећања заболе”, како је истакла, “осми је и завршни роман, јер сага о господи Златоносовићима и др Николу је завршена у епилогу романа”.

-Свих претходних седам романа везани су за почетке петнаестог вијека, а осми обрађује радњу осамдесетих година. Радња је заплетена и интересантна, а сви који су прочитали роман, кажу да су га читали у једном даху. Тема је необична, сви знамо да је безброј љубавних тема у књижевности, али овдје је специфична љубавна тема, питање инцест међу братом и сестром који нису знали да су брат и сестра, а то је гријех њихових родитеља који им нису саопштили да имају ванбрачну дјецу”, појаснила је мр Лукић. Промоцији два романа, коју су организавали Народна библиотека “Филип Вшњић” и СПКД “Просвјета”, присуствовао је значајан број поштовалаца писане ријечи.

Семберија инфо