МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ - ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О 50 ГОДИНА МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ - ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О 50 ГОДИНА МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ


Књига о златном јубилеју Музеја и путоказ за будућа истраживања

Јубилеји мотивишу и мобилишу стваралачку енергију која помаже да се очува све оно што је до одређеног тренутка створено. Та енергија је интензивнија када су у питању култура и умјетност, изјавио је Момчило Копривица, директор Музеја Семберије на промоцији књиге “50 година Музеја Семберије - одабрани радови”.
 

 “Садржај ове књиге  се може подијелити на два значајна периода, првих двадесет година од оснивања и конституисања и посљедњих тридесет година рада и афирмације Музеја Семберије. У књизи су садржани сви елементи протока историјског времена и дешавања у првих педесет година Музеја Семберије. Хронолошки су приказане манифестације, изложбе, посјете значајних личности, битни догађаји и радови наших кустоса, организовани у једно тематско јединство, хомогено и умјетнички довршено, што обезбјеђује трајање у култури сјећања овог народа”, изјавио је Копривица.
 

Говорећи о овом издавачком подухвату Музеја Семберије, Тања Лазић, историчар у Музеју Семберија, каже да је ова књига требало да се појави прије двије године, али су околности биле такве, због пандемије вируса корона, те је књига одштампана у овој години.
 

 “Овај датум, 28. октобар, фактички је и рођендан Музеја Семберије, датум оснивања ове установе и претече Музејске збирке Семберија. Књига представља осврт на све оно што смо радили у оквиру афирмисања културне историје града, у оквиру освајања неких цивилизацијских тековина и уопште развоја грађанске културе код нас. У ову књигу ушли су текстови који се баве националним удружењима, становништвом Бијељине, одређеним гранама занатства. Текстови су пратили различите изложбе које смо припремали у Музеју Семберије. Ова књига може бити путоказ за будућа истраживања, али може бити и допуна неким дјелима која не потичу директно из установа културе и заштите културног насљеђа, а која се односе на културну историју Бијељине”, изјавила је Тања Лазић.

(Семберија Инфо)