ЈУ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ЈУ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА


На стазама Вишњића

У ЈУ Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина, данас су одржани сусрети младих пјесника са тромеђе Србије, Хрватске и Републике Српске под називом „На Филиповим стазама“. Сусрет младих пјесника одржава се у оквиру претпрограма манифестације „Вишњићеви дани“ која се традиционално обиљежава у Бијељини.
 

- Изузетно је значајно да сви заједно можемо да се нађемо на једном мјесту и да промовишемо оно што је настало претходних година , да настану нека нова дјела која чека Зборник, а који ће изаћи сљедеће године. Прошле године смо издали „Јутарњи прозор“, а то су сва дјела која су  настала на прошлогодишњим сусретима који су били у онлине форми, јер дјеца из Вуковара и Србије нису долазила због пандемије вируса корона, те су једино су била присутна наша дјеца. Имамо изузетно велики број имена која полако уводимо у књижевност , да буду познати, иако су још увијек дјеца, што нам је изузетно драго. Наставићемо да одржавамо ове сусрете у годинама које су пред нама, а ово је и дугогодишња традиција , тако да смо вјетар у леђа свим нашим младим књижевницима“, истакла је Жељана Арсеновић, директорка Библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина.
 

Недељко Терзић, писац из Сремске Митровице и идејни творац књижевне радионице подсјетио је да књижевна радионица траје од 2005. године, те да је са радом је почела у Србији, затим у Дворовима, а тренутно се одржава у Библиотеци „Филип Вишњић“.

-Тај период представља период одрастања и стварања књижевности из једне искрене душе, као што је то дечија душа. Сведочанство свему томе су ови Дечији зборници. Сваке године добијамо један Зборник и то је једна књига свих оних који се баве писањем.За мене као идејног творца књижевне радионице, занимљив је податак да сам на првој имао неколико њих који су имали 18 година“, казао је Терзић.

Невенка Лукић, наставница из Вуковара казала је да на литерарне сусрете дјеце долази од оснивања радионице.
-Наши ђаци су увек са радошћу ишчекивали ове сусрете, јер су на њима упознавали много друге дивне деце и драге људе који су нас са радошћу увек дочекали. Волели су читати и писати, размењивати песмице са другим ученицима, као и адресе па су се и једно време дружили“, истакла је Лукићева.
Марија Стевановић, ученица Гимназије „Филип Вишњић“ Бијељина истакла је да јој је изузетна част и задовољство што је учесник књижевне радионице.

-Велику захвалност дугујем директроки моје школе и директорки библиотеке које имају велику улогу у томе да смо ми данас окупљени овдје. Прије двије године издала свој првенац, збирку пјесама под називом „Пут у несазнању“ гдје сам  читав свој дугогодишњи рад, када је у питању писање објединила и срочила у ту књигу. Мој циљ је да и даље пишем и нећу се ту зауставити, јер је поезија најкориснија и најсавршенија ријеч“, закључила је Стевановићева.

На овогодишњим сусретима учешће су узели млади пјесници из Шида,Пећинаца, Сремске Митровице, Вуковара и Бијељине. Са подручја града Бијељина учешће су узеле основне и средње школе,  Гимназија „Филип Вишњић“, Техничка школа „Михајло Пупин“,  основне школе „Јован Дучић“ и „Свети Сава“ из Бијељине, те „Петар Кочић“ Бродац.