Градоначелник Петровић најавио три пакета помоћи :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Петровић најавио три пакета помоћи


Град Бијељина ће у наредних неколико дана уплатити “тринаесту” пензију за 1.200 најугроженијих бијељинских пензионера који примају минималну пензију у износу од 232,55 КМ, најавио је градоначелник Љубиша Петровић на данашњој конференцији за штампу. Пензионери из ове категорије ће, са копијом личне карте и копијом текућег рачуна, у наредна два до три дана моћи да се у Градској управи пријаве за помоћ од 242 КМ.

“Први пут са локалног нивоа Градска управа ће уплатити помоћ за око 1.100  до 1.200 демобилисаних бораца, према списку и упутствима Министарства рада и борачко - инвалидске заштите. Та помоћ ће износити 100 КМ појединачно  за демобилисане борце који се налазе у стању социјалне потребе и тај износ ће им бити уплаћен до краја децембра”, изјавио је Петровић, нагласивши да неће изостати ни традиционална подјела Божићних печеница за око 250 најугроженијих породица из ове категорије. Он је том приликом најавио и израду социјалне карте како би се системски почела рјешавати питања материјалне помоћи за демобилисане борце.

“Обезбиједили смо и 50.000 КМ за боље пословање предузећа “Патриот” у којем раде ратни војни инвалиди. Трећа мјера односи се на директну подршку породици и пронаталитетној политици. До краја године исплатићемо све субвенције за родитеље чија се дјеца налазе у приватним вртићима, које нису исплаћене за протекла четири мјесеца. Предложили смо да ова субвенција са садашњих 10 одсто буде  повећана на 20 одсто у наредној години. Повећаћемо и субвенцију за ученике који користе јавни превоз и њима ће са досадашњих 25 КМ та субвенција бити повећана на 35 КМ. И та помоћ биће уплаћена за период од септембра до краја децембра, у износу од по 40 КМ по ученику”, изјавио је градоначелник Петровић, прецизиравши да је стигло око 746 захтјева за ту субвенцију. Још за око 314 ученика провјериће се могућност уплате ове субвенције до краја године.

Градоначелник Петровић је изјавио да ће дјеца самохраних родитеља и дјеца с потешкоћама у развоју имати бесплатан превоз до школе. Као “историјску мјеру” у локалном буџету навео је и одлуку да се уплати око 40.000 КМ директне помоћи  приватним вртићима који имају потписане уговоре са Градском управом.

У наставку конференције за штампу Петровић је говорио о опремању новог објекта  код Саборне цркве за вртић “Ђурђевак, а подсјетио је и на значај пројекта подјеле бесплатних уџбеника основцима у овој школској години, уз приједлог да у наредној школској години за основце буде бесплатан и школски прибор. Градска управа ће обезбиједити и стипендије за свих 66 студената који су се јавили на конкурс за додјелу стипендија, иако је било планирано да се подијели 36 стипендија.

Као изузетно значајан потез, градоначелник Петровић је најавио исплату 1.230.000 КМ  пољопривредницима на име ублажавања посљедица овогодишње суше, што ће износити 100 КМ по хектару. Он је нагласио да је и у овој области направљен историјски искорак, јер ће укупно из градског буџета за подстицаје у пољопривреди у овој години  бити издвојено 3.630.000 КМ, што износи више од пет одсто градског буџета.

Што се тиче пројеката за наредну годину, биће настављена изградња Ватрогасног дома, те учионица за практичну наставу у Техничкој школи, а ребелансом буџета обезбијеђена су и средства за реконструкцију школа и пет амбуланти породичне медицине, у Мајевичкој улици, у граду, у Великој Обарској, Горњем Црњелову, Сувом Пољу и Бродцу. Биће обезбијеђена средства и за изградњу домова културе у Амајлијама и Трњацима. Најављена је и изградња три дјечија игралишта и за ту намјену биће обезбијеђено 150.000 КМ.  У наредној години отпочеће изградња новог градског парка, биће пројектована и атлетска стаза, истакао је Петровић.

(Semberija Info)