ПУ БИЈЕЉИНА: УХАПШЕНО СЕДАМ ОСОБА ЗБОГ ДЈЕЧИЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПУ БИЈЕЉИНА: УХАПШЕНО СЕДАМ ОСОБА ЗБОГ ДЈЕЧИЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ


У просторијама Полицијске управе Бијељина Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас је одржана редовна конференција за новинаре на којој су  представљени резултати рада припадника Министарства остварени током јануара 2023. године. Укупно стање безбједности током анализираног периода на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина оцјењено је као задовољавајуће.

Начелник ПУ Бијељина Стјепан Терзић изнио је податак о 102 евидентирана кривична дјела почињена током анализираног периода гдје су надлежним тужилаштвима поднесена 74 извјештаја против 80 лица. Он је истакао висок проценат расвијетљености кривичних дјела који износу преко 87%.

У анализираном периоду забиљежено је 21 кривично дјело које се односи на област високотехнолошког криминалитета. Ради се о противправним дјелима из области сексуалног злостављања и искориштавања дјетета.

-Као што вам је познато, Полицијска управа Бијељина у сарадњи са Управом криминалистичке полиције, дуже вријеме је радила на документовању чињеница у предмету који се односи на дјечију порнографију на друштвеним мрежама. Сходно томе, током јануара 2023. године окончали смо активности криминалистичке контроле лишењем слободе седам лица на основу сумње да су починили 21 кривично дјело. Ради се о кривичним дјелима „Искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичног дјела сексуално злостављање и искориштавање дјетета“, „Искориштавање дјеце за порнографију“ и „Упознавање дјеце са порнографијом“. Против наведених особа Окружном тужилаштву Бијељина смо поднијели седам извјештаја“, изјавио је Срђан Гајић, начелник Сектора криминалистичке полиције у ПУ Бијељина.

Јавни ред и мир је током јануара 2023. године нарушен 42 пута. Против починилаца је поднесено седам захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 35 прекршајних налога. На подручју које оперативно покрива ПУ Бијељина у анализираном периоду евидентирана су два миграната који код себе нису имали потребне документе за поуздану идентификацију.

По питању саобраћајних незгода, у јануару 2023. године евидентирано је њих 86. Од тог броја, у једној саобраћајној незгоди једно лице је изгубило живот док је у четири незгоде шест лица задобило тешке тјелесне повреде. Најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода су неприлагођена брзина кретања возилом, непрописно одстојање, те вожња под дејством алкохола. Током анализираног периода 103 возача су искључени из саобраћаја од чега 87 због вожње у алкохолисаном стању.

Челни људи Полицијске управе Бијељина нагласили су да је систем стационарних радара (тзв. црни стубови) у завршној фази пуштања у рад. Обзиром на бројне дезинформације које су се по питању овог радарског система у посљедње вријеме појавиле у јавном простору, они су још једном потцртали да ће јавност бити благовремено упозната о стављању у функцију „црних стубова“.

-На нивоу Полицијске управе Бијељина покренута је оперативна акција „Референдум 2023“ везано за изгласану одлуку Скупштине Града Бијељина о покретању поступка опозива градоначелника Града Бијељина. На нивоу Полицијске управе Бијељина оформљен је штаб коју има за циљ предузимање свих акција за безбједно одржавање раферендума“, рекао је на крају брифинга начелник ПУ Бијељина Стјепан Терзић.

(Семберија Инфо)