САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА РС: САСТАНАК СА МИНИСТРОМ ЗЛАТАНОМ КЛОКИЋЕМ :: Semberija INFO ::

 

САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА РС: САСТАНАК СА МИНИСТРОМ ЗЛАТАНОМ КЛОКИЋЕМ


Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић разговарао је у Бијељини са представницима Савеза општина и градова Републике Српске о сарадњи на јачању капацитета општина и градова за учешће у пројектима европских фондова и прекограничне сарадње.

-Разговарали смо о јачању капацитета општина и градова за учешће у пројектима европских фондова и прекограничне сарадње, што свакако, институције Републике Српске подржавају. Сарадња министарства и секретаријата веома је добра, а увјерен сам да ће сарадња И даље бити још боља и конструктивнија”, рекао је министар Златан Клокић. Уз захвалност на посјети, секретар СОГРС Ацо Пантић, рексо је је недавно урађена анализа која је показала да су највећи проблем за кориштење програма и фондова ЕУ, недостатак капацитета за писање пројеката, али и средстава за предфинансирање пројеката.

-То заправо значи да се већином очекује да општине и градови сами финасирају пројектне активности, након чега им се средства рефундирају.  Ми смо покренули иницијативу за успостављање финансијског механизма за подршку пројектима који би функционисао на бази Револвинг фонда. Ради се о томе да јединица локалне самоуправе које добију пројекте ЕУ, добију могућност да повуку средства из Револвинг фонда, као позајмицу, након чега им се средства рефундирају. Иницијатива је једногласно подржана од Савеза општина и градова Републике Српске”, рекао је Пантић. Он је додао да су у протеклом периоду рађене обуке за јачање капацитета општина и градова за писање пројеката, а у том циљу ће се и наставити. Оснивач Револвинг фонда била би Влада РС, а чине се напори да се иницирају и међународне организације за учешће у оснивању фонда.