Одржан састанак између представника Брчко дистрикта БиХ и Свјетске банке у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Одржан састанак између представника Брчко дистрикта БиХ и Свјетске банке у БиХ


У Градској вијећници данас је одржан састанак између представника Владе, Скупштине и Дирекције за финансије Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине са консултантима Свјетске банке у Босни и Херцеговини који су представили правну и финансијску анализу јавних предузећа која дјелују на подручју Дистрикта.

Састанку су присуствовали градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић, допредсједник Скупштине Иво Филиповић, скупштински заступници Срђан Блажић и Љубиша Лукић, директорица Дирекције за финансије Јања Гељић, савјетница градоначелника Славица Павловић те специјалиста за управљање Свјетске банке Зухра Османовић-Пашић и консултанти Сабина Ђапо, Мирна Милановић Лалић и Неџад Суљовић.
 
Сарадња између Брчко дистрикта БиХ и Свјетске банке у БиХ, која пружа техничку помоћ ентитетима и Брчком у оквиру пројекта „Подршка бољим, успјешнијим, одрживијим и транспарентнијим државним предузећима“ траје од маја 2022.године. За то вријеме експерти из области права и финансија извршили су анализу свих законских и подзаконских аката по којима јавна предузећа послују, те су први налази представљени на данашњем састанку.
 
Представници Свјетске банке истакли су да је циљ анализе пружање увида о управљању сектором јавних предузећа користећи смјернице Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).
 
Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић захвалио је представницима Свјетске банке на свеобухватној анализи која је презентована на састанку и истакао важност препорука које ће бити својеврстан приједлог како даље дјеловати у циљу кључних реформи за побољшање управљања јавним сектором што представља основу за побољшање транспарентности, ефикасности и одрживости овог сектора.

У наредним корацима, представници Свјетске банке састаће се са представницима јавних предузећа у Брчко дистрикту након чега ће представити конкретне препоруке за побољшање њиховог рада у циљу креирања бољег економског окружења у Брчком. 
 
 
СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ