​Епископ Фотије у Угљевику: Позвао вјернике да се моле Богу за монахе у Кијевско-печерској лаври :: Semberija INFO ::

 

​Епископ Фотије у Угљевику: Позвао вјернике да се моле Богу за монахе у Кијевско-печерској лаври


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије позвао је све вјернике да се моле Богу за монахе у Кијевско-печерској лаври у Украјини јер су неправедно прогоњени од стране украјинске власти. Њих више од 300 према владиким ријечима моле се читав дан и ноћ Богу за спасење читавог свијета.

- Њих сада прогоне земаљске силе и моћници који се нити Бога боје нити људи стиде. Ударили су сад на светиње. И Срби су у вријеме Другог свјетског рата имали такве призоре јер је било гоњење наше цркве, не дао Бог да буде поново - рекао је епископ Фотије.



Свету аријерејску литургију епископ Фотије служио је данас у угљевичком храму Свете Петке Параскеве.
Епископ Фотије позвао је Србе да буду мудри и јединствени у ово тешко и изазовно вријеме те да буду једно са својом црквом, светињама и црквеним празницима.

- На такав начин ћемо се очувати у ово тешко вријеме. Иде нам празник Васкрса а сљедеће недјеље Цвети, па Велика недјеља, да будемо на богослужењима, да пратимо шта се дешавало тих дана у граду Јерусалиму за нас и ради нашег спасења - рекао је у бесједи епископ Фотије.



Он је нагласио да се на свим литургијама моли за мир читавог свијета и свих постојећих цркава Божијих.

- Нажалост, они који одлучују о миру почињу ратове, од једног до другог. То покреће онај коме је интерес рат и смрт, коме није интерес црква и људи вјерујући, хришћани, честити људи који живе од дјела руку својих - закључио је владика Фотије.

У току литургије извршен је чин освећења часног и животворног Крста.

Литургији је заједно са бројним вјерницима присуствовао начелник Угљевика Василије Перић који је за епископа Фотија рекао да је диван архијереј јер окупља и сабира вјернике на литургијама у црквама Божијим.
- Општина Угљевик је једно са Српском православном црквом - нагласио је Перић.

Он је најавио да ће локална власт у наредном периоду дати још већи допринос да народ и црква буду још бројнији на овим просторима.

- Наш задатак је да не дозволимо да народ напушта ове дивне просторе а управо је наша Српска православна црква вијековима уназад сачувала народ и била највећа утјеха и подршка у најтежим временима - навео је Перић.


За Семберија инфо - Младен Василић