У БИЈЕЉИНСКОМ ПОЗОРИШТУ-ПУНОМ ПАРОМ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНСКОМ ПОЗОРИШТУ-ПУНОМ ПАРОМ


 У Градском позоришту „Семберија“, ради се пуном паром. Вечерас, 4. априла, представа „Најстарији занат“ Поле Вогел у режији словеначког редитеља Петера Српчича гостује на малој сцени Позоришта младих у Новом Саду, да би већ 9. априла прилику имала да је види и публика у Приједору.

Паралелно, приводе се крају пробе нове представе „Мила, глумица у немилости“ по мотивима Косте Трифковића, по тексту и у режији Миливоја Млађеновића. У овој дуодрами улоге тумаче Вања Кртолина и Душан Ранковић, а за сценски покрет и кореографије задужена је  Даница Мичић, гошћа из Ниша. Премијера је заказана за 18. април.

„Након те премијере, већ у мају ћемо почети рад на новој представи. Вјероватно да ће то бити комедија, неко од наших великих комедиографских имена:  Аца Поповић, Нушић, Стерија, Душан Ковачевић. О томе приводимо крају договоре са македонском редитељком Драганом Милошевском. Та представа би била, највјероватније, прва премијера на јесен, значи почетком септембра. Након тога започињемо рад на нашем највећем пројекту у 2023. години. Ријеч је о Софки, нашој чувеној  суграђанки, о чијем животу већ дуго комад пише Миливоје Млађеновић. Режија ће бити повјерена Соњи Петровић, младој а вишеструко награђиваној редитељки, која ће тим поводом окупити и добру екипу својих најближих сарадника. Биће то, како ми кажемо ансамбл представа, односно играће сви наши глумци, а могу се очекивати и гостујући. Како редитељка наговјештава, можда први пут на бијељинској позоришној сцени будемо видјели и музику уживо“, рекао нам је Иван Петровић, директор Градског позоришта.

Душана Тузланчића, редитеља, питали смо о феномену Хасанагинице, премијере из прошле календарске године, коју је досад видјело преко 2.000 гледалаца и за коју се и даље тражи карта више, а нижу све боље и боље критике.

„Немам ја с њом више ништа“, рекао нам је уз осмјех Душан. „Она се, у најљепшем значењу те ријечи,  отела и мени и позоришту и овом граду. Она има свој живот у свим градовима гдје игра. Воле је, очигледно,  и не бих ја ту ништа мијењао.“

Како сазнајемо, ансамбл ове представе са пуно оптимизма очекује званичне селекције неколико битних позоришних фестивала у региону овог љета и јесени. Представа је плод копродукције Народног позоришта Републике Српске и Градског позоришта из Бијељине.

Прво наредно играње Хасанагинице је 10. априла у Бањој Луци.