Обиљежен Дан побједе над фашизмом у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен Дан побједе над фашизмом у Бијељини


Градска Скупштина СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина обиљежила је данас Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату полагањем вијенаца и цвијећа на споменик погинулим ђацима гимназије и жртвама фашистичког терора који се налази испред Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини.

Михајло Видић, предсједник  Скупштине СУБНОР-а Бијељина рекао је да је народ Семберије и некадашње државе Југославије дао огроман допринос у „сламању“ фашистичке „немани“, те подсјетио да је тадашња Југославија дала 1.700.000 жртава, од којих је 305.000 у партизанским јединицама.



-Семберија је дала огроман допринос у току Другог свјетског рата, 5.000 бораца било је у партизанским јединицама, од којих је 1.200 погинуло, а такође било је 770 жртава фашистичког терора, што даје за право Семберцима да буду поносни на своје претке. Наша је обавеза да данас, поготову да у овим веома сложеним међународним околностима чувамо и његујемо антифашизам као обавезу према онима који су изгинули у том рату и као брану ревизији историјских чињеница и историје у цјелини“, истакао је Видић.

Светомир Лазаревић, делегат СУБНОР-а из семберског села Међаши, казао је да је његов отац био учесник у Другом свјетском рату и да у његовом родном селу одржавају традицију и чувају сјећања на народноослободилачку борбу.



-Трудимо се да традицију и сјећања преносимо на млађе нараштаје. Мјештани Међаша обновили су и споменик палим борцима који је био оронуо сопственим средствима, нисмо оптерећивали никога, него је свако дао свој допринос колико је ко могао издвојити. Често причам са младима и са некима који су неуки, те који неће да знају истину, да Дан борца, Дан ослобођења, Дан побједе над фашизмом се мора пратити, славити и тумачити свим генерацијама. Код нас историју желе да измјене али ми се не поносимо нечим што смо дали од себе и свог народа, јер српски народ је највише страдао у Другом свјетском рату, али ми се стидимо тога рећи“, реко је Лазаревић.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина истакао је да је веома важно обиљежавати све важне датуме из антифашистичке борбе.



-Ми морамо бити поносни на то да је наш народ увијек био на правој страни историје и данас морамо његовати све оне вриједности који су произашле из тога, слободу, правду, хуманије и љепше друштво. Због тога ми данас као потомци предака који су поднијели велику жртву у Другом свјетском рату, као и у Првом, те у Одбрамбено – отаџбинском рату морамо наставити њиховим путем, поштовати и помињати сву ту жртву коју су дали и традицију ослободилачких ратова  преносити на наше потомке“, нагласио је Ђурђевић.

Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине, рекао је да се данас обиљежава један од најважнијих датума у савременој историји, дан када је „сломњен“ нацизам и фашизам, дан када „сломљена“ зла идеологија која је покушала да покори многе слободољубиве народе.



-Српски народ је у овој борби дао немјерљиве жртве и то никада не смије да се заборави. Никада не смије да се заборави и да је неколико стотина ученика Гимназије у Бијељини дало своје животе за ослобођење Југославије и та жртва увијек мора остати упамћена. Градска управа Града Бијељина ће се и даље трудити да обнавља све више оваквих споменика да се жртва на њихово страдање не би никада заборавила“, закључио је Остојић.

(Семберија инфо)