Град Бијељина: Расписан Јавни конкурс за додјелу бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом :: Semberija INFO ::

 

Град Бијељина: Расписан Јавни конкурс за додјелу бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом


На приједлог градоначелника Љубише Петровића, Град Бијељина је 2023. години први пут покренуо Програм додјеле бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом на територији Града Бијељина, што би дугорочно требало да доведе до смањења просјечне старости становништва у селима, повећања стопе наталитета и побољшања демографске структуре у селима, као и раста привредних активности на селу.
 
У образложењу Одлуке о покретању Програма наведено је да је основни разлог за овај потез вишедеценијски тренд напуштања сеоских домаћинстава, одласка младих у градове, смањивања економске моћи сеоских мјесних заједница, што свеобухватно утиче на неповољну економску, социјалну и демографску слику Бијељине и Републике Српске. Из тог разлога, Град Бијељина је сматрао да је потребно предузети активности како би се смањила миграторна кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима, мотивисало сеоско становништва да остане на селу, али и да, рјешавањем свог стамбеног питања, подстакне младе да се врате на село.

Јавни конкурс за додјелу бесповратних средстава за суфинансирање куповине сеоске куће са окућницом на територији Града Бијељина за 2023. годину расписан је 10. маја 2023. године, а рок за подношење пријаве тече од дана објављивања јавног конкурса до утрошка буџетских средстава предвиђених за ову намјену, а најкасније до 1. новембра 2023. године.

Програмом, односно, Јавним позивом предвиђено је да се за добијање средстава могу пријавити супружници/ванбрачни партнери, самохрани родитељи и млади пољопривредници старости до 45 година који испуњавају све обавезно прописане услове за учешће на јавном позиву. У циљу суфинансирања куповине сеоске куће Град Бијељина додијељује износ у вриједности од 50 одсто од укупне вриједности непокретности, а максимално до 20.000 конвертибилних марака по кориснику.
  
Текст јавног позива и образац за пријаву су на линку: https://www.gradbijeljina.org/sr/1997.program-sufinansiranja-kupovine-seoskih-domacinstava.html