У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ УСПЈЕШНО ОПЕРИСАН ПАЦИЈЕНТ СА УЗНАПРЕДОВАЛИМ РАКОМ ПРОСТАТЕ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ УСПЈЕШНО ОПЕРИСАН ПАЦИЈЕНТ СА УЗНАПРЕДОВАЛИМ РАКОМ ПРОСТАТЕ


Уролошки тим из бијељинске болнице предвођен врхунским урологом из Аустрије, професором Јасмином Бектићем јуче је извео компликовану операцију код пацијента са карциномом простате.

„Четрдесетседмогодишњи пацијент са локално узнапредовалим карциномом простате, са почетном инфилтарцијом ректума, имао је и огроман дивертикулум у мокраћној бешици. Опструкција испод мокраћне бешике довела је до застоја урина, а то је за посљедицу имало стварање дивертикулума и појаву учесталих инфекција. Пацијенту је урађена радикална простактетомија, одстрањена је простата. Било је јако тешко због инфилтарције ректума, али нисмо повриједили дебело цријево и одстранили смо у истом акту и дивертикулум мокраћне бешике. Након оперативног, наставља се адјувантно лијечење, зрачењем са хормоналном терапијом у трајању од двије године“, рекао је проф. Бектић. 

Проф.Бектић истиче да овакве операције спадају у веома сложене оперативне захвате који се обављају на Универзитетским клиничким центрима. 

„Операција је трајала четири сата и завршена је без компликација, али морам да истакнем да је организација у бијељинској болници била сјајна. На све се мислило. Обезбијеђене су резерве крви за случај компликација и био је спреман хируршки тим за отварање стоме, уколико би дошло оштећења ректума. Срећом, ништа од тога није нам требало“, нагласио је проф. Бектић, коме су у оперативном захвату асистирали уролози из бијељинске болнице др Драган Живановић и др Љубинко Петковић и дио тима из Аустрије, др Михаел Ладурнер и инструментарка Херлинде Драxл. Тим анестезије је водила др Оља Дабић Дивљан. 

„Пацијент се првог постоперативног дана осјећа веома добро и ми настављамо са његовом рехабилитацијом. Јучерашњи сложени оперативни захват је први корак у мултимодуларном лијечењу локално узнапредовалог карционома простате код биолошки младог мушкарца, код којег је рак простате дијагностикован у нашој установи. Значајно је да смо оперативно отклонили све сметње за даље лијечење које се наставља према протоколу“, истичу бијељински уролози Др Живановић и др Петковић. Они су изразили велико задовољство што им је омогућено да раде са највећим европским стручњацима из области урологије од којих, како истичу, може много да се научи. 

Први човјек бијељинске болнице проф.др Златко Максимовић реко је да бијељинска болница већ двије године успјешно сарађује са проф.др Јасмином Бектићем, начелником Центра за простату Универзитетске клинике из Инсбрука. 

„На наше и на задовољство наших пацијената проф. Бектић већ двије године повремено долази у нашу установу да оперише и едукује наше младе колеге и ова сарадња ће се наставити у наредном периоду“, рекао је проф. Максимовић.