ОДРЖАНО СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА БИЈЕЉИНСКЕ ДИСТРОФИЧАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНО СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА БИЈЕЉИНСКЕ ДИСТРОФИЧАРЕ


У оквиру недјеље борбе против дистрофије Регионално удружење дистрофичара Бијељина данас је одржало стручно предавање на којем су своје чланове упознали са савременим медицинским достигнућима оствареним на пољу дистрофије и сродних неуромишићних болести. Предавање је одржано у склопу пројекта „Мој живот са дистрофијом“ који подржава Градска управа Града Бијељина.



-У оквиру пројекта „Мој живот са дистрофијом“ настојимо скренути пажњу јавности на положај и улогу коју у нашем друштву заузимају или би требале заузимати особе обољеле од дистрофије. Пројекат се поред данашњег предавања састоји од још неколико дијелова које ћемо реализовати у наредном периоду. Један од њих, тиче се примјене института персоналне асистенције. Наиме, желимо да у сарадњи са Градском управом Града Бијељина и Центром за социјални рад Бијељина, за наше чланове се тежим степеном инвалидитета обезбиједимо подршку персоналног, личног асистента. То већ имају у Бања Луци и Приједору и ја не видим зашто и Град Бијељина не би подржао своје грађане који су у потреби за тим“, изјавио је Анђелко Богдановић, предсједник скупштине Регионалног удружења дистрофичара Бијељина, нагласивши да дистрофичари не тражи милостињу. Они желе системско рјешење које ће им омогућити да воде живот достојан човјека.



На данашњем предавању је истакнута и потреба измјене важећих законских прописа из ове области које инвалидитет признају само ако је настао у периоду до навршених 18 година живота обољеле особе.



(Семберија инфо)