Почео упис у средње школе :: Semberija INFO ::

 

Почео упис у средње школе


Бијељински основци, који су недавно завршили основну школу, јутрос су покуцали на врата средњих школа, у намјери да упишу жељену школу која ће им омогућити егзистенцију или наставак студирања.



Судећи по стању на терену, велико интересовање влада за упис у Техничку школу “Михајло Пупин”, али и у Економску и Пољопривредно - медицинску школу.



 У Техничкој школи ове године биће уписано једанаест одјељења у четири струке, електротехника, машинство и обрада метала, саобраћај и шумарство и обрада дрвета.

У Економској школи планирано је да се упише пет одјељења по 24 ученика у три струке: економија, право, трговина.



 Директор школе Душко Ђурић каже да ће бити уписана два одјељења пословно - правних техничара, те по једно одјељење економских, банкарских и трговачких техничара.



“Ово је први дио јунског уписног рока. Већ 26. јуна наставља се упис за ученике који имају мање од 60 бодова. Интересовање за Економску школу је веће у овом уписном року, него што је то било ранијих година. Радује нас чињеница да Економску школу уписују ученици који су постигли значајан успјех током осмогодишњег школовања”, каже Ђурић.



 У Гимназији “Филип Вшињић” планирано је да се упише седам одјељења, пет општег и два друштвено - језичког смјера, укупно 140 ученика.

Директор ове школе, Оливера Стевановић,  каже да у наредна два дана могу да се упишу ученици који имају 60 и више освојених бодова.



 “Ми се надамо да ће у првом и другом уписном року бити попуњена уписна квота. Ми смо школа с дугом традицијом, јер је ове године из Гимназије “Филип Вишњић” изашла стота генерација матураната. Гимназија нуди широк спектар знања, јер су сви предмети равноправно заступљени, било да је ријеч о биологији и хемији, које су заступљене све четири године. То је сјајан основ за студирање медицине. Математика и физика су, такође, заступљене све четири године што, опет, нуди упис на било који технички факултет. Ученици су у прилици да током гумназијског школовања искажу своје афинитете и своје потенцијале”, каже директорица Оливера Стевановић.

Огромно интересовање за упис влада и у Пољопривредно - медицинској школи.

Владан Станишић, помоћник директора, каже да је планирано да се упише једанаест одјељења.



 “Планирамо упис два одјељења агротехничара, једно одјељење ветеринарских техничара, ријеч је о одјељењима четвртог степена. Планирамо да упишемо једно одјељење прехрамбених техничара четвртог степена у прехрамбеној струци. Што се тиче трећег степена, у овој години уписујемо једно одјељење агропроизвођача, једно одјељење пекара и једно одјељење прехрамбених прерађивача. Што се тиче здравствене струке, у овој години ћемо уписати четири одјељења, од чега два одјељења медицинских техничара, једно одјељење акушерско - гинеколошких техничара и једно одјељење фармацеутских техничара.



Што се тиче медицинских техничара, традиционално, као и ранијих година, влада огромно интересовање за упис. За сат и по, колико траје упис, имамо тридесетак пријављених кандидата за медицинске техничаре, петнаест кандидата за фармацеутске техничаре и два кандидата за гинеколошко - акушерске техничаре. У питању су ученици који имају више од 60 бодова, дакле, ријеч је о ученицима са одличним успјехом и високим просјеком оцјена од  шестог до деветог разреда”, каже Станишић.

(Семберија инфо)