Семберски фармери пријављују масовна угинућа свиња :: Semberija INFO ::

 

Семберски фармери пријављују масовна угинућа свиња


Посљедњих 10 до 15 дана на фармама у околини Бијељине узгајивачи пријављују угинућа свиња, а ми позивамо надлежне, који су упознати, да се огласе што прије о свему овоме.

Ово за Српскаинфо каже Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске.
 
– Ми оправдано сумњамо да је у питању свињска афричка куга и због тога нам је у интересу да се што прије изађе у јавност како би заштитили домаћу производњу – каже Маљчић.

Он наводи да су представници овог Удружења већ прије мјесец и по упозоравали надлежне о „нелегалном увозу прасића.“

– Цијена прасића је скочила и чим је нешто скупо одмах је занимљиво за манипулацију. Тако је један увозник нашао да су у једној њемачкој регији најјефтинији прасићи, а управо је ту раније била пријављена свињска афричка куга. Прасићи су увезени код нас као да ће на клање и за такве прасиће нема карантина, али је изманипулисано и отишли су у продају на црно. Ветеринари су издали лажне пасоше. И недавно се почела јављати прво болест код свиња, а затим и угинућа која су регистрована на неких девет мјеста у околини Бијељине – објашњава Маљчић.

Каже да је узгајивачима свиња који раде по прописима у интересу да се што прије разријеши ова ситуација како се болест не би даље ширила.
 
– Искрено, волио бих да ме демантују, али нисам ја луд да причам овакве ствари. Имам обавезу да заштитим наше часне људе који и сутра треба да раде тај посао – поручује Маљчић који очекује да ће се ускоро огласити и надлежни.
 
По званичним подацима, свињска афричка куга се брзо шири међу свињама и има високу стопу смртности и до 100 одсто. По доступним информацијама, нема опасности по здравље човјека.
 
(Српска Инфо)