БОРАЧКА ПИТАЊА И ДАЉЕ ОД ПРИМАРНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ГРАД БИЈЕЉИНУ :: Semberija INFO ::

 

БОРАЧКА ПИТАЊА И ДАЉЕ ОД ПРИМАРНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ГРАД БИЈЕЉИНУ


Градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић одржао је данас састанак са предсједником Борачке организације Репубилке Српске, предсједником Градске борачке организације Бијељине и представницима градског Одјељења за борачко инвалидску и цивилну заштиту на тему помоћи демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца и изради социјалне карте.
 
- Циљ нам је да на нивоу локалне заједнице идентификујемо лица која су заиста социјално угрожена и да, у систему допунских права, покушамо обезбиједити одређени дио новчаних средстава за њих. За сада у плану имамо да та средства буду одређена као редовно мјесечно примање. То ће бити врло опсежан и компликован посао, зато је неопходно првенствено одредити критеријуме који ће дати потребну селекцију људи који ће овим давањем бити обухваћени. Да бисмо тај посао што ефикасније и прије свега праведније урадили, првенствено ћемо упоредити податке из базе Центра за социјални рад и податке база градске Борачке организације и Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту. У наредном периоду ћемо имати још оваквих састанака, како бисмо што исправније сагледали ову компликовану проблематики и како не бисмо доносили никакве исхитрене одлуке - рекао је Петровић.
 
Један од бројних проблема са којим се чланови борачке популације сусрећу јесте незапосленост дјеце палих бораца. На рјешавању овог проблема се ради већ више од 20 година, али он и даље постоји.
 
- Запошљавање дјеце погинулих бораца треба системски ријешити са републичког нивоа, а са Градоначелником смо данас разговарали о доприносу који он може дати на рјешавању овог проблема, не само у оквиру Градске управе, него и предузећа која је основао Град, али и других значајних привредних субјеката – предузећа, установа и институција које дјелују на територији града, изјавио је овом приликом предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.
 
У понедјељак, 25. јуна, обавиће се потписивање уговора за адаптацију стамбених јединица корисника градског Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту који су испунили услове за овај вид помоћи. Претходно потписивању ових уговора, Градоначелник је формирао комисију која је, изласком на терен, утврдила чињенично стање у домовима свих подносилаца захтјева за ову врсту помоћи, на основу чега је формирала ранг листа приоритетних домаћинстава, најавио је Младен Марић из овог Одјељења.
​ 
Марић је, такође, изјавио да је до краја године планирана репарација постојећих спомен-обиљежја која су оштећена, а након тих радова се може најавити и изградња нових спомен обиљежја у мјесним заједницама које их до сада нису имале, као што су Вршани, Пиперци и Доњи Драгаљевац.