Влада Брчко дистрикта БиХ и Синдикат постигли договор о прекиду штрајка :: Semberija INFO ::

 

Влада Брчко дистрикта БиХ и Синдикат постигли договор о прекиду штрајка


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Зијад Нишић и предсједник Синдиката Брчко Игор Бабић данас су се у сали Градске вијећнице обратили медијима у вези са постизањем договора о прекиду штрајка. Присутни су били и замјеник градоначелника др Анто Домић и предсједник Скупштине Синиша Милић.
 
Како је у свом увoду казао градоначелник Нишић, Влада је са представницима Синдиката постигла договор о прекиду штрајка који је трајао 45 дана, те се осврнуо на њихове захтјеве.

„Првобитни захтјев Синдиката се свео на два услова, а то је линеарно повећање плата, првобитно за 250 КМ, а касније за 100 КМ и да се установи колективни уговор. Влада је имала друга рјешења која су у коначници удовољила овим захтјевима, тако да смо установили неке мјере које смо предложили као услов да се прекине штрајк. Договорено је да основица за обрачун плата буде повећана са 667 КМ на 700 КМ“, казао је Нишић.
 
Он је додао да ће се од 1. јануара 2024. године плате повећати за још 5,00%, инсталирати платни разред 1 у платни разред 2, те да ће једнократна новчана помоћ бити резервисана за запосленике чија је плата до 1.200,00 КМ као и да ће колективни уговор бити установљен.
 
„Влада је у току овог цијелог процеса партнер, а не неко ко се супротставља интересу радника, тако да ће радно-правни статус радника у Брчко дистрикту БиХ бити поправљен“, истакао је Нишић.
 
„Ми из Синдиката смо на нашем предсједништву доносили неке смјернице које су довеле до стварања услова за потписивање споразума о прекиду генералног штрајка и надамо се потписивању истог наредних дана. Драго нам је што је Влада изашла у сусрет кроз комуникацију и разговоре и што смо дошли до тога да ћемо потписати споразум и окончати генерални штрајк. Ово је први корак Синдиката и у наредним корацима који ће се тицати подизања радничких права, Синдикат ће бити партнер Влади како бисмо на подручју Дистрикта имали општи колективни уговор“, изјавио је предсједник Синдиката Игор Бабић.