Отворена изложба „Запад у источном руху“ ауторке Мирне Јовановић :: Semberija INFO ::

 

Отворена изложба „Запад у источном руху“ ауторке Мирне Јовановић

У Музеју Семберије у Бијељини вечерас је отворена изложба „Запад у источном руху“ ауторке Мирне Јовановић, којој је ово друга самостална изложба у Бијељини. Поставка садржи 26 дјела западних мајстора сликарства представљених у иконописном, византијском стилу.



Мирна Јовановић, ауторка изложбе, казала је да су слике представљене на изложби репродукције западних мајстора, различитих стилова и праваца које је она објединила иконописним, византијским стилом.



- На поставци сам радила око три и по године, тако да се види напредак на одређени начин. Током те три и по године радила сам и поставку везану за Достојевског која је бројала 15 слика, као и илустрацију за сликовницу „Скровиште за тајну“ ауторке Јелене Калајџија и заиста се види утицај једне поставке на другу и на трећу, а најзанимљивије ми је посматрати себе од прве до посљедње слике и видјети напредак“, рекла је Јовановићева и додала да је наш иконописни стил ренесанса прије ренесансе, а који не цијенимо довољно и према њеним ријечима она може да се дотакне прстима, само што ми као народ не придајемо много значаја томе јер је то дио нашег културног наслеђа.

Милијанко Михољчић, академски графичар, рекао је да је византијски стил један од најсавршенијих стилова који постоји на свијету, те да је Мирна успјела да преведе ренесансу у византијски стил и направи нешто особено.



-Мирна је и као иконописац направила један помак, али то је ријеткост. Ја сам прије свега преписивач византије, а она није јер има своју особину и карактер те је направила одређен помак у византији“, истакао је Михољчић.



-Мирна је објединила једну „лепезу“ стилова и епоха умјетности, не само ренесансе, него више умјетничких праваца које је „обукла“ у рухо источног сликарства и иконописног приступа у сликарству. На овај начин она је учинила ова дјела безвременим, зато што икона има ту моћ да сваком лику који представља да један печат вјечности“, закључила је Весна Тодоровић, мастер ликовних умјетности.



Изложбу „Запад у источном руху“ сви љубитељи умјетности могу погледати до 14. јула у Музеју Семберије.

Семберија инфо