Састанак експертске групе за сузбијање и искорјењивање свињске куге :: Semberija INFO ::

 

Састанак експертске групе за сузбијање и искорјењивање свињске куге


Проналазимо рјешња која ће омогућити нашим фармерима да могу прометовати здраве свиње у зараженом кругу. Министарство пољопривреде Републике Српске од прошле седмице предузима све мјере, почевши од измјене правилника, које ће олакшати промет других врста животиња, тако што ће ветеринарске организације моћи издавати увјерења о здравственом стању животиња и на тај нечин ће се здраве животиње моћи транспортовати са имања у зараженом угроженом подручју, изјавио је  Негослав Лукић, запослен у Деташману ветеринарства Министарства пољопривреде Републике Српске након данашњег сасатанка Експертске групе за сузбијање и искорјењивање афричке свињске куге који је одржан у Бијељини.



“То нису више у обавези да раде ветеринарски инспектори и то ће релаксирати ситуацију на терену. Што се тиче узорковања животиња које се транспортују у клаонице, преваленција, односно проценат испитаних враћен је на претходне важеће таблице, на око педесет одсто узорака. Потребан је мањи број узорака, што ће, такође, олакшати ситуацију, обзиром на постојеће капацитете Института. Министарство пољопривреде све вријеме активно ради на проналажењу рјешења. Окупили смо се у Бијељини да донесемо два рјешења која ће омогућити покретање животиња и термичку обраду прасади, јер се пермаентно постављају питања у јавности, шта је дозвољено да се ради у овом тренутку. Радимо искључиво у складу са правилима струке, уважавајући стање на терену. У контролисаним условима ће се вршити клање животиња и термичка обрада меса. Могуће је, дакле, печење прасића али у контролисаним условима и под надзором ветеринарске инспекције. Желим да напоменем да афричка куга свиња није зооноза, да не обољевају људи, али је ова болест са економског аспекта веома погубна за нашу економију и наше свињогојство. Желимо на све могуће начине да помогнемо нашим произвођачима и договарамо најбоља рјешења”, истакао је Лукић.

Владимир Милијевић, главни републички ветеринарски инспектор  изјавио је да Ветеринарска инспекција РС ради по правилнику који је усвојен на нивоу РС и БиХ.



“ Тај правилник се не разликује од правилника у Хрватској, Србији и европским државама. Мјере које се проводе у Републици Српској и БиХ су идентичне мјерама против афричке свињске куге у земљама окружења и ЕУ. Активно радимо, тако да сам, благо говорећи, фрапиран изјавама градоначелника Бијељине, који је изјавио да се ништа не ради. Републичка ветеринарска инспекција је ангажовала петорицу инспектора који нон - стоп раде у Бијељини. У прошли четвртак смо били у Бијељини, организовали смо састанке с ловцима, унијели и правоснажно објавили измјене у правилнику”, истакао је Милијевић, нагласивши да је врло тешко у кратком року извршити усклађивање са правилником ЕУ, јер је ријеч о обимној регулативи.

“Одступањем од правилника омогућићемо да се свињска куга шири и нећемо имати свињарство у наредних десет година”, упозорио је Милијевић.

 “Афричка куга свиња узрокована је узрочником који је веома агресиван и ми до сада нисмо имали агресивнијег вируса узрочника на овом простору, изјавио је професор доктор Драго Недић, предсједник Експертске групе Министарства пољопривреде за сузбијање и искорјењивање афричке куге свиња након данашњег састанка Експертске групе у Бијељини.



“ У питању је вирус који је изузетно отпоран на спољне утицаје и веома је издржљив, остаје јако дуго на овим просторима. Овај вирус има акутну хроничну форму и врло брзо на било којем имању, на којем се овај вирус појави, животиње угибају. Све што дуже остављамо болесне животиње или одређени отпад, може се преносити даље. Овај вирус се преноси контактом, он не лепрша, не иде с вјетровима, већ се преноси контактом. Свиње га преносе излучевинама и уколико дође до било каквог додира, може се пренијети одјећом, обућом, алатима, храном за животиње”, изјавио је професор Недић, истакавши да фарме које желе да се сачувају од овог вируса морају да подигну биосигурносне мјере које ће спријечити да вирус уђе у објекат. Вирус на фарме може ући са глодарима, инсектима, са храном.



“ Говоримо о борби са једним веома опасним вирусом. Људи немају никаквог ограничења при конзумирању свињског меса у било којем облику, печењем или кувањем. Не представља проблем месо, већ манипулација изнутрицама, транспорт и слично. Уколико се обезбиједе адекватни услови и уколико се изврши адекватна дезинфекција, то месо нема ограничења. То стално понављамо. Вирус треба уништавати на све могуће начине и то је једини вид заштите”, нагласио је професор Недић, нагласивши да ветеринарска струка трага за најбољим рјешењима како би се вирус сузбио. Прописи ће се мијењати и прилагођавати, све у смислу избјегавања веће финансијске штете у области свињогојства. Најважније је не дозволити да се болест прошири на друга подручја, а то захтијева максималну одговорност свих фактора и чинилаца у овој области”, изјавио је Недић, нагласивши да и даље има примјера бацања угинулих свиња у потоке и канале, што доприноси ширењу вируса.

(Семберија Инфо)