ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У БОРБИ ЗА ПОТПЕЋ, СМОЛУЋУ И ТИЊУ :: Semberija INFO ::

 

ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У БОРБИ ЗА ПОТПЕЋ, СМОЛУЋУ И ТИЊУ


На градском гробљу Пучиле служен је парастос поводом Дана ослобађања становника Тиње, Смолуће и Потпећи у сјећање на 30. август 1992. године, када је Војска Републике Српске  уз садејство Министарства унутрашњих послова Српске и бораца из ових мјеста пробила непријатељски обруч и спасила српско становништво изложено сталним нападима муслиманско-хрватских паравојних формација.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да се дан пробијења коридора до Смолуће, гдје је неколико мјесеци у непријатељском окружењу било више од 7.000 људи, обиљежава традиционално у Бијељини, граду у ком данас живи највећи број некадашњих мјештана тог и српских села Тиња и Потпећ. 



-Ово је једна од најхуманијих акција које су оружане снаге Републике Српске водиле у Одбрамбено-отаџбинском рату. Храброст и патриотизам мјештана треба посебно истаћи јер су одмах након изласка на слободну територију Српске, остали са оружјем у рукама и наставили да се боре. Они су једни од најзаслужнијих што данас уопште имамо Републику Српску", рекао је Остојић, додавши да је, нажалост, велики број ових људи погинуо послије у непријатељском окружењу. Ратни начелник штаба Источнобосанског корпуса Будимир Гаврић рекао је да су се мјештани Потпећи, Смолуће и Тиње нашли у тешкој ситуацији, те да је команда овог корпуса одлучила је да изврши пробој до тог становништва у окружењу, уз ангажовање и јединица Полиције Српске. 

-Кренули смо у пробој, уз добру припрему првог дана, а другог дана и у наредним данима, од 26. до 30. августа 1992, напредовали смо и ослободили овај простор", рекао је Гаврић и додао да се одмах приступило евакуацији становништва, у којој су предност имали рањени, жене и дјеца. Становништво је, додао је Гаврић, извучено на простор Семберије, а многи борци су се одмах ангажовали у јединице Источнобосанског корпуса. Члан Удружења грађана Смолуће Дејан Савић рекао је да се данас обиљежава дан ослобађања 7.000 православних становника села Тиња, Смолића и Потпећ. 



-Становништво је преживјело велике страхоте, а у садејству ВРС МУП-а Српске, јединице "Пантери" извучени су из непријатељског окружења", рекао је Савић и додао да Смолућа данас више не постоји, а то је село у којем је вијековима уназад живио српски народ. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић истакао је да је ово једна од најхуманијих битака, јер је спашено више од 7.000 људи И омогућила да људи остваре своје основно право, право на живот.

(Семберија инфо)