Проф . др Милан Недељковић: Отварање Центра за вјештачку интелигенцију је велика визија руководства бијељинске болнице :: Semberija INFO ::

 

Проф . др Милан Недељковић: Отварање Центра за вјештачку интелигенцију је велика визија руководства бијељинске болнице


Развој вештачке интелигенције у здравственом сектору представља један велики помак у разумевању свега онога што се ради у болницама поготово у секундарним и терцијарним здравственим установама. У Сан Дијегу постоји седам месеци специјализације, субспецијализације из ове области, али видимо овде и у Бијељини да је бијељинска болница на челу са директором, проф. др Златком Максимовићем, то препознала. Данас ће, првог септембра, по први пут бити отворен Центар за примену вештачке интелигенције овде у Републици Српској у здравственом сектору, конкретно у овој болници. То је једна велика визија екстремно способног човека и организатора као што је директор ове болнице, проф. др Максимовић.



Видио сам да имају: три скенера, два магнета, салу за интервентну кардиологију, ускоро се отвара и друга, имају електрофизиологију где је проф. Ангелков присутан – један од водећих доктора у тој области у овом делу Европе.
Такође , ту је и др Александар Јањичић који је у интервентној кардиологији препознат и у Републици Србији, Републици Српској и у цијелом региону, а то су све места гдје се вештачка интелигенција може применити и помоћи докторима у планирању интервенције. На један одређен начин вештачка интелигенција мултислајз, компјутерска томографија, ехокардиографија тачно каже где да приђемо и како, коју величину валвула и стента да ставимо. То је примена вештачке интелигенције као помоћна метода у што бољем приступу и лечењу пацијента, рекао је проф. др Недељковић.

Проф .др Милан Недељковић је специјалиста интерне медицине и субспецијалиста кардиологије, интервентни кардиолог запослен у Клиничком центра Србија. Редован професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду и гостујући професор на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци. Као истакнути стручњак носилац је златне медаље, највећег признања Удружења кардиолога Србије. Предсједник Градске општине Врачар.