Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић са сарадницима посјетио је градилиште новог Ватрогасног дома у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић са сарадницима посјетио је градилиште новог Ватрогасног дома у Бијељини


Ријеч је о трећој фази радова чија вриједност износи близу 700.000 конвертибилних марака, а рок за завршетак је почетак новембра текуће године. Ова фаза подразумијева изградњу приземља са гаражама, изградњу бетонске плоче и изградњу једног дијела објекта на спрату.
 
Осврћући се на питање новчаних средстава намијењених територијалним ватрогасно-спасилачким јединицама, градоначелник Петровић је појаснио да сада актуелан још један проблем у вези с тим.
 
- Изузетно је важно истаћи да смо, путем Територијалне ватрогасне и спасилачке јединице града Бијељина и Ватрогасног савеза Републике Српске, сазнали да је дио новчаних средстава одузет од Ватрогасног савеза и преусмјерен на буџет Републичке управе цивилне заштите. Већ дужи временски период нема одговора о износу, али ни за који временски период средства  морају бити утрошена  за опремање територијално-ватрогасних јединица у Републици Српској -  рекао је Градоначелник и додао да је Ватрогасни савез више пута упућивао дописе Републичкој управи цивилне заштите у вези са утрошком ових средстава, али да одговора још нема.

Што се тиче Територијалне ватрогасне јединице Бијељина, тај новац би могао бити утрошен за радове на овом објекту  или унапређење инфраструктуре и кадровских капацитета, тј. на њихову едукацију.


 
Старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Бијељина, Миле Спасојевић, је рекао да је, према Закону о заштити од пожара, до 2019. године било предвиђено да 60 одсто средстава из републичког буџета буде преусмјерено локалним заједницама, а 40 одсто Ватрогасном савезу.
 
Међутим, сада је ситуација другачија - средства се преусмјеравају на Републичку управу цивилне заштите, а служе искључиво опремању ватрогасних јединица градова и општина у Републици Српској. То се значајно негативно одразило на стање у пракси.
 
-За протекле три и по године ништа од опреме није набаљено. Не знамо у коју сврху је тај новац потрошен, а не знамо ни који је износ у питању - казао је Спасојевић.
 
Завршетком треће фазе изградње ватрогасног дома у Бијељини биће утрошено око 1.600.000 КМ, како је и планирано за ову годину.

(Кабинет Градоначелника)