Освјештан темељ Светосавско–парохијског дома у Балатуну :: Semberija INFO ::

 

Освјештан темељ Светосавско–парохијског дома у Балатуну



У порти Храма Света три јерарха у Балатуну данас је уз присуство великог броја вјерника, као и политичких званичника освјештан темељ Светосавско – парохијског дома. Освјештењу темења претходила је света архијерејска литургија коју се служио Eпископ  зворничко - тузлански Фотије, након чега је формирана свечана литија која се кретала до темеља светосавско – парохијског дома. 



Овом приликом, Милану Дакићу додијељена је архијерејска похвалница за  несебичну помоћ приликом градње темеља, а поред њега похвалнице су уручене и градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу, као и Зорану Радићу, мјештанину села Балатун.



Милан Дакић за портал „Семберија инфо“ казао је да је више пута имао част и прилику да буде кум храма Света три јерарха, те да је сада имао и прилику да помогне приликом изградње Светосасвско – парохијског дома.

- Црквена кућа, као и сала пријеко је потребно мјештанима, као и свим људима који би се ту дружили. Свједоци смо да у више мјесних заједница свака црквена парохија има свој дом, као и салу за обиљежавања свих битних догађаја, а сада се дешава да ће и Мјесна заједница Балатун имати свој. На позив свештеника Ђорђа, као и Црквеног одбора МЗ Балатун радо сам се одазвао позиву да дам свој допринос. Ако Бог да наставићемо са радовима да се дом заврши у што краћем временском периоду“, истакао је Дакић и овом приликом рекао је да похвалница коју је овом приликом добио за њега представља велику награду за све оно што чини и ради.



Епископ зворничко – тузлански Фотије казао да је парохијски дом потребан како свакој црквеној општини, тако и сваком храму. 

- Парохијски дом је веома важан, јер се у њему људи након литургује састају да разговарају, да се освеже, али и да кажу своје животне проблеме које имају као људи, а  тичу се економије, образовања, који се тичу уопште једне цркве и народа“, рекао је епископ Фотије.



- Намјера нам је да Светосавско – парохијски дом буде обједињујућа тачка, те да формирамо комплекс који ће бити користан, најприје духовно, а онда и на практичном нивоу, да пружа све оно што је потребно, како људима, тако и вјерницима“, закључио је јереј Ђорђе Грујић, парох Балатунско – велиноселске парохије.


Семберија инфо - С. Ристановић