Факултет израстао у респектабилну образовну институцију :: Semberija INFO ::

 

Факултет израстао у респектабилну образовну институцију


 У Центру за културу “Семберија” вечерас је организована Свечана академија поводом тридесет година постојања и рада Педагошког факултета у Бијељини. У протеклих тридесет година овај факултет је ишколовао више од три хиљаде студената.

Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини истакао је да је ријеч о великом јубилеју ове образовне институције у коју је уткано пуно знања, труда и каријера великог броја људи.



“Педагошки факултет је ишколовао више од три хиљхаде студената. Бивши студенти овог факултета данас се налазе на бројним значајним позицијама И функцијама у нашем друштву. Покренувши се у ратним годинама, факултет је почињао са скромним средствима и условима за рад. У дијелу објекта Основне школе “Свети Сава” буквално смо се борили за сваку столицу. Радећи стрпљиво у упорно, са великим ентијазмом, Педагошки факултет је израстао у респектабилну високошколску институцију. Ових дана организујемо и Међународни научни скуп са двије стотине учесника из једанаест држава. То довољно говори о помаку који је направљен у развоју овог факултета. Педагошки факултет не чини велељепна зграда, већ људи који су у њему радили и раде и студенти који се на овом факултету школују. Поносни смо на све њих и на све оне који су своје најплодоносније године уложили у развој факултета”, истакао је професор доктор Далибор Стевић



Професор Стевић каже да на овом факултету воде рачуна о квалитету наставе и о стицању знања, а не о квантитету.

“Наши професори разредне наставе не раде само у школама, већ и у бројним државним институцијама, органима државне управе, у полицији, тако да овај факултет има добре темеље за бројне професије”, нагласио је професор доктор Далибор Стевић.

Селма Чабрић, министар породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, истакла је да се сви здрави темељи носе из куће, а све то се касније надограђује у установама предшколског васпитања, касније и у основним школама.
 

“Важност овог хуманог занимања мора се истицати на сваком кораку. Резултати свих оних који раде на бијељинском Педагошком факултету су видљиви, јер сви знамо да са овог факултета излази квалитетан кадар. Сви они који завршавају факултете и запошљавају се, било овдје или у иностранству, потврђују да је наш образовни систем квалитетан”, истакла је министарка Селма Чабрић.

Ректор Универзитета Источно Сарајево , професор доктор Милан Кулић, честитајући запосленима и студентима вриједан јубилеј, подсјетио је да ће ускоро бити обиљежен овај јубилеј на Медицинском, односно Стоматолошком, који је интегрални дио Медицинског факултета у Фочи, на Технолошком И Економском факултету Универзитета Источно Сарајево.
 

“У 1993. години пет факултета је почело радити у саставу нашег универзитета. Педагошки факултет има изузетно важну позицију, јер се овдје школује кадар који је неопходан сваком друштву, па и нама у Републици Српској. Од предшколског узраста почиње процес васпитања и образовања. Овај факултет пружа пуно и на интернационализацији нашег Универзитета. Посебно ме радује да наставници и сарадници Педагошког факултета објављују своје радове у изузетно квалитетним међународним научним часописима”, истакао је ректор Кулић, нагласивши да је након тридесет година Универзитет Источно Сарајево, али и Педагошки факултет у Бијељини, изњедрио властити кадар који може квалитетно обављати све наставно – образовне процесе.

Семберија Инфо