Свечана сједница Скупштине града поводом Дана града - 24. септембра: Уручена признања најзаслужнијим грађанима и колективима :: Semberija INFO ::

 

Свечана сједница Скупштине града поводом Дана града - 24. септембра: Уручена признања најзаслужнијим грађанима и колективима



Данас је тачно осамдесет година прошло откако је наша Бијељина први пут угледала слободу у Другом свјетском рату, изјавио је предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић на данашњој свечаној сједници Скупштине града, организованој поводом Дана града - 24. септембра и Дана ослобођења Бијељине у Другом свјетском рату. Тим поводом положени су и вијенци испред Споменика погинулима у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату.



„Из ове перспективе ми можемо слободу против нацизма и фашизма, највећих зала која су прије више осамдесет година задесила свијет, посматрати и доживљавати као нешто што се подразумијева и као нешто здраво за готово. Међутим, сигурно је да то није тако. И данас постоје бројни тоталитарни правци и покушаји да се управља свијетом, да се од малих народа отму ресурси, да се наметне посебан начин живота. Данас сам више него икад увјерен да морамо наставити борбу за слободу, не узимати слободу здраво за готово“, истакао је Александар Ђурђевић, нагласивши да су за ту слободу пале бројне жртве. Он је истакао да српски народ, као слободарски народ, мора бити досљедан и достојан својих предака.



„Додјељујемо данас награде и признања заслужним појединцима, колективима, установама и удружењима који су у протеклој години постигли резултате у разним областима. Свима њима честитам и желим им  захвалити на напору да заједно изграђујемо Бијељину и чинимо је бољим мјестом за живот“, истакао је Александар Ђурђевић.

Војин Митровић, министар за привреду и предузетнишво у Влади Републике Српске  честитао је грађанима Бијељине Дан града, зажеливши да се у годинама  пред нама у Бијељини рађа што више дјеце, да се број незапослених смањује.



„Бијељина, због свог географског положаја и пословног окружења, заслужује да се економски развија, да нам дођу стране инвестиције. Изградња ауто - пута ће нас приближити Београду, свим државама западног Балкана и Европској унији. То је нешто што Бијељини пружа развојну перспективу“, истакао је министар Митровић.

Чедомир Стојановић, посланик ДЕМОС-а у Парламентарној скупштини БиХ, честитао је грађанима Бијељине Дан града, истакавши да Бијељина израста у модеран град у којем многи желе да живе, зажеливши притом Бијељини динамичан економски развој, а грађанима здравље и срећу у животу.



На свечаној сједници уручена су признања и награде заслужним установама, институцијама, удружењима и појединцима.
 Златна медаља „Кнез Иво од Семберије“ уручена је Горској служби спашавања - Станица Бијељина, Ротари клубу Бијељина, Добротворној организацији „Тројеручица“ Бијељина, Републичкој управи Цивилне заштите  Републике Српске и Ђорђу Дрвеници, постхумно, посљедњем ћурчији из Бијељине.
Сребрна медаља „Кнез Иво од Семберије“ уручена је Сејфи Годушевићу из Јање, Хуманитарној организацији „Срби за Србе“ и Мјесној заједници Јања.
Златна медаља „Филип Вишњић“ уручена је Српском пјевачком друштву „Србадија“, Душану Тузланчићу и Новки Јелић из Бијељине. Сребрна медаља „Филип Вишњић“ уручена је Сави Цвјетиновићу, Цвији и Виолети Крајишник из Јање и Јелени Поповић из Бијељине. Златну значку града Бијељина добило је више појединаца и спортских клубова. 

Један од награђених, Душко Тузланчић, захвалио се на награди, истакавши да је поносан што је међу награђенима који здушно и квалитетно раде свој посао, што је од користи за све, почевши од породице, локалне заједнице и друштва у цјелини, радити само оно што најбоље знаш и познајеш.



Коментаришући одвојено обиљежавање Дана града, јер је градоначелник Љубиша Петровић одвојено, у пријеподневним сатима, са сарадницима положио вијенце испред Споменика погинулима у протеклом Одбрамбено - отаџбинском рату, Ђурђевић је кратко изјавио да су до сада увијек заједно обиљежавани овакви датуми, без обзира на политичке подјеле и сукобе. Он је рекао  да је у питању поновно отварање неког политичког сукоба и фронта подјела и прозивки, што није примјерено тренутку.



„Бар овај дан смо требали заједнички обиљежити. Учинио сам све што је у мојој моћи да тако буде“, кратко је прокоментарисао Александар Ђурђевић.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић