Другарство чувајмо - љубав његујмо :: Semberija INFO ::

 

Другарство чувајмо - љубав његујмо


У Републици Српској од другог до осмог октобра обиљежава се “Дјечија недјеља - недјеља дјечјих права” под слоганом “Другарство чувајмо, љубав његујмо”.

Тим поводом данас је у Дјечијем вртићу “Драган и Зоран” за малишане који похађају овај вртић припремљено низ занимљивих садржаја, каже Горан Гашић, директор ове приватне предшколске установе.



“Данас нам је у посјети Јованка Вуковић, замјеник омбудсмана за дјецу Републике Српске и она присуствује чину званичног отварања “Дјечије недјеље”. Наши малишани средњих вртићких група припремили су и пригодан програм о теми другарства за своје другаре и за нашег драгог госта. Планирали смо организовање излета, посјету институцијама културе, сарадњу са широм друштвеном зајендицом, а све у циљу јачања дјечјих компетенција и утицаја на њихов правилан раст и развој, што је једна од основних активности и основних задатака предшколских установа и нас васпитача”, каже Гашић, истичући да овај вртић тренутно похађа 320 малишана, што је горња граница искориштености капацитета.



 “Овдје су смјештена дјеца узраста од годину до шест година, а имамо и групу ђака у продуженом боравку, од првог до трећег разреда. Имамо и листу чекања, јер због ограничених капацитета и законских оквира нисмо у могућности да смјестимо све малишане, чији родитељи би то жељели. Потреба за предшколским васпитањем и образовањем све је израженија. У Бијељини је више од педесет одсто малишана смјештено у приватним вртићима. Градска управа издваја субвенције за родитеље чија дјеца похађају приватне вртиће. Постоје начелни договори да се директна финансијска подршка Градске управе усмјери и приватним вртићима”, каже Горан Гашић.



Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске каже да је “Дјечија недјеља” највеселија недјеља током цијеле године.



 “Ово је традиционална манифестација која је заснована на међународним конвенцијама. Суштина “Дјечије недјеље” је промоција дјечјих права и унапређење дјечјих права. Ово је прилика да анализирамо шта смо до сада добро урадили и шта треба поправљати. Важно је чути и дјецу и њихово мишљење о свему овоме што радимо. Да бисмо пратили трендове, морамо се поредити и са другима. Пратимо све оно што се дешава у окружењу. Када говоримо дјеци о дјечјим правима, морамо их учити да имају и обавезе, у складу са узрасном доби и њиховим потенцијалима. Важно је у овом времену развијати и хумане вриједности, како би израстали у здраве особе које ће сутра бити носиоци нашег друштва. У овој години Омбудсман за дјецу Републике Српске радиће на едукацији “Школа - пријатељ дјеце”. Код најмлађих морамо развијати другарство, међугенерацијску солидарност, разумијевање и међусобну подршку”, каже Јованка Вуковић.

(Семберија Инфо)