Велики успјех бијељинских бициклиста: ДРАГИША ЈОВИЋ ОСВОЈИО ДУНАВСКИ КУП 2023 :: Semberija INFO ::

 

Велики успјех бијељинских бициклиста: ДРАГИША ЈОВИЋ ОСВОЈИО ДУНАВСКИ КУП 2023


Посљедњом овосезонском трком, 13. октобра је окончана 31. сезона Међународне бициклистичке трке аматера и ветерана „Дунавски куп 2023“. У овој трци је учествовало 122 бициклиста, оба пола и свих узрасних категорија, из 20 клубова из Србије, Хрватске, Мађарске, Бугарске и Босне и Херцеговине. Поред Бициклистичког клуба „Змај од Босне“ из Тузле редован учесник свих етапа овогодишњег Дунавског купа 2023 били су и бициклисти БК „БН Цyцлинг Теам“ из Бијељине.
 

Драгиша Јовић
 
-Завршна трка ове, 31. сезоне Дунавског купа возила се у Новом Саду. Имали смо привилегију и част да будемо дио прве међународне спортско-такмичарске манифестације која се одржавала у оквиру традиционалног Сајма спорта у Новом Саду што је било једно незаборавно искуство. Из нашег клуба су учествовала шесторица бициклиста: Томислав Николић, Дарко Гушић, Милорад Мењић, Живко Савић, Драгиша Јовић и Славиша Ивановић. Отишли смо као и на све досадашње трке у оквиру Дунавског купа 2023 – да се дружимо и возимо бицикле али и да приведемо крају и уберемо плодове нашег овосезонског такмичења. Наиме , у претходних осам трка смо остваривали јако добре резултате и у појединачној и у екипној конкуренцији и требало је да у Новом Саду останемо прибрани и у стилу завршимо сезону“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Драгиша Јовић, спортски директор БК „БН Цyцлинг Теам“.
 

Дарко Гушић
 
По окончању такмичења на Новосадском сајму бијељински бициклисти су имали разлога за славље. На крају финалне трке Славиша Ивановић је био најбржи у категорији кадета, док су у категорији Мастерса АБ (бициклкисти између 30 и 49 година) прво мјесто освојио Драгиша Јовић а треће Милорад Мењић.
 
Обзиром да је девета трка била и завршна овосезонска трка Дунавског купа 2023 у Новом Саду су проглашени и најуспјешнији појединци и клубови у генералном пласману.


 
-У Нови Сад сам отпутовао као водећи у генералном пласману и ту сам позицио одбранио и у овој трци завршивши сезону са 328 бодова, 82 бода више од другопласираног Зорана Новаковића из Руме. Као први у генералном пласману 31. Дунавског купа добио сам жуту мајицу. Такође , као најбољи у спринтерским категоријама добио сам и зелену мајицу гдје морам рећи да је била јако снажна конкуренција. Растко Никачевић из БК „Партизан“ и Марко Ћурчић из БК „Прогрессиве“ остали су иза мене за само бод заостатка чиме ми је ова титула још дража. Оно што нас у клубу посебно радује јесте прво мјесто Славише Ивановића у генералном пласману у категорији кадета. Славиша је неко коме је ово прва такмичарска сезона и показао је о каквом се потенцијалу ради. Од њега очекујемо да заблиста у сезонама које долазе. Такође , Дарко Гушић је заузео друго мјесто у генералном пласману у категорији аматера што је значајан успјех и за њега лично и за наш клуб. Слиједи нам зимска пауза током које ћемо се потрудити да за сљедећу сезону Дунавског купа припремимо бројнију и млађу такмичарску екипу“, изјавио је Драгиша Јовић, побједник Дунавског купа 2023 у мушкој конкуренцији додавши још да је Бициклистички клуб „БН Цyцлинг Теам“ у генералном пласману, у конкуренцији 20 тимова заузео високо друго мјесто са 1093 освојена бода. Први је тим организатора купа, Бициклистичког клуба „Елите“ из Новог Сада.
 
Најмлађи и најперспективнији члан БК „БН Цyцлинг Теам“, Славиша Ивановић ученик је Техничке школе „Михајло Пупин“ у Бијељини и ово му је била премијерна сезона у Дунавском купу.
 

Славиша Ивановић
 
-Ову посљедњу трку у Новом Саду возио сам мало лошије с обзиром на прошле трке. Возили смо хронометар, полуфинале и финале. Полуфинале сам одмах у првом кругу прошао први и одмах се квалификовао за финале. Финале сам возио од самог почетка јако и ето, резултат није изостао. За непуних пет мјесеци интензивног тренирања остварио сам одличан успјех. Довољно је рећи: прво мјесто у генералном пласману у категорији кадета у овогодисњем Дунавском купу. На почетку ове године о томе сам могао само сањати. Што се тиче планова за сљедећу годину морам више радити да имам бољи фокус на тренинг и тактику вожње у такмичарским тркама. Морам истаћи да имам добре тренере и јако лијепу атмосферу у клубу“, рекао је млади бициклиста за „Семберија ИНФО“.
 

Драгиша Јовић
 
Ово је највећи успјех који је дошао као круна најуспјешније сезоне БК „БН Цyцлинг Теам“ из Бијељине. Клуб је основан прије три године, ове сезоне имају 20 регистрованих такмичара који су учествовали у званичним тркама и, што је још интересантније, двадесетак пријатеља-бициклиста, аматера који подржавају рад клуба и који су, између осталог, учествовали на два овогодишња бревета које је организовао бијељински клуб.
 


Шта је бревет?

За почетак, бревет није трка. Бревет је примарно дружење љубитеља бициклизма, уживање у заједничкој вожњи и природи. Постоје бревети од 200, 300, 400, 600 те 1000 километара. Свака дужина има предвиђено временско ограничење, које се односи на завршетак вожње али и на пролазак контролних тачки. Непосредно прије самог почетка, учесници бревета добијају контролни картон и план пута којег се морају придржавати. С обзиром да бревет није трка, те да нема проглашења побједника и постоља, приоритет је на уживању у вожњи и дружењу. 
 
Иако наступа пауза у такмичарској сезони то не значи да бициклисти мирују. Тренинзи се раде у континуитету а челни људи БК „БН Цyцлинг Теам“ неуморно раде на подизању клуба на још већи ниво. Поред Славише план је да се у сљедећој сезони у омладинске категорије клуба укључи још неколико такмичара од којих и једна дјевојчица. Поред досадашњих такмичења која организују Бициклистички савези Републике Српске и Босне и Херцеговине, те Дунавског купа, план је да се млади бициклисти укључе у такмичења у оквиру Лиге Србије.

-Сви који прате бициклизам, поготово тај дио у којем се афирмишу млади бициклисти, знају да је Лига Србије неупоредиво јача и боља за стасавање младих бициклиста. Дунавски куп је одлична прилика која се даје аматерима - младим спортистима, да се види од каквог су материјала сачињени али и ветеранима, да им се да прилика да покажу у каквој су форми, колико су активни у матичним клубовима, колико су знања пренијели на младе колеге, итд. Међутим , ми желимо више и вјерујемо да ће наше младе колеге кроз Лигу Србије показати колико потенцијала има и колико вриједи бијељински бициклизам“, закључио је Драгиша Јовић за крај разговора за Семберија ИНФО.



Семберија инфо