О животу и дјелу Милоша Црњанског :: Semberija INFO ::

 

О животу и дјелу Милоша Црњанског


Како је најављено, данас ће у Бијељини бити организована промоција књиге Горане Раичевић АГОН И МЕЛАНХОЛИЈА.

​Живот и дело Милоша Црњанског. Промоција ће бити вечерас, у 18 часова  и 30 минута, у холу Гимназије „Филип Вишњић“ у Бијељини. 

Учесници су професор др Горана Раичевић, Валентина Видаковић и  Бора Бабић, директорка и главна уредница Академске књиге.

Обимна монографска студија Агон и меланхолија о животу и дјелу писца Милоша Црњанског (1893–1977) Горане Раичевић представлја резултат дводеценијских изучавања фокусираних првенствено на сам ауторов књижевни и публицистички опус, затим на анализе и тумачења мноштва студија, есеја, научних радова и књига написаних о његовом делу, али и на проучавања историјског контекста – времена и прилика у којима је аутор живио и стварао и то на темелју архивских извора (преписка), као и свих других доступних релевантних историјских референци и историјске грађе. У том свјетлу посматрано, кроз причу о животу и дјелу Милоша Црњанског могуће је пратити историјске и политичке прилике бурног 20. столјећа које су одређивале и усмјеравале судбину аустријског Србина, што ће, управо због чињенице да се родио ван властите државе, велики дио свог опуса посветити теми бездомности, лутања и сеоба народа који нема своје границе. Одлука ауторке да се опредијели за перспективу која у исто вријеме освјетлјава и живот и стваралаштво Милоша Црњанског имала је за цилј да се његовом дјелу приђе „изнутра“ тако што ће се разумијевањем пишчевог положаја у свијету, његове идејности и осјећајности, омогућити тумачења која трагају за ауторским интенцијама, као и да се, обрнуто, управо кроз поетику књижевних текстова открије онај лични поетски садржај, јединствен поглед на свијет, који је то дјело учинио врхунском умјетношћу. 



Горана (Кркљуш) Раичевић, рођена је у Новом Саду гдје живи и ради. Основне студије Српске и опште књижевности завршила је на Универзитету у Новом Саду, а постдипломске на Универзитету у Београду. Ради на Филозофском факултету у Новом Саду, где као редовни професор предаје Књижевност српске модерне, Књижевност српске авангарде, Поетику Милоша Црњанског, Поетику Иве Андрића и Савремене књижевне теорије. Уредница је у издавачкој кући Академска књига. Преводи са енглеског језика. Проучава српску књижевност 19. и 20. вијека и преводи са енглеског и француског језика. Превела је књиге: Анатомија критике (2007) Нортропа Фраја, Велики ланац бића (2014) Артура Лавџоја, Млекаџија (2023) Ане Бернс. Ауторка је књига: Читање као креација (1997), Лаза Лазаревић – Јунак наших дана (2002, 2007), Есеји Милоша Црњанског (2005), Други свет (2010), Кротителји судбине: о Црњанском и Андрићу (2010), Коментари „Дневника о Чарнојевићу“ (2010), Добра лепота. Андрићев свет (2022). Ауторка је десетине радова у домаћим и страним научним часописима  и публикацијама.