Удружење жена „Ромкиња“: Глас Ромкиња снажнији и јачи“ :: Semberija INFO ::

 

Удружење жена „Ромкиња“: Глас Ромкиња снажнији и јачи“


У оквиру пројекта „Глас Ромкиња снажнији и јачи“, који има циљ да  повећа знање, самопоуздање и учешће Ромкиња у доношењу јавних одлука, повезивање са институцијама и обезбедјење социјалне укључености у цивилно друштво, одржан је још један радни састанак на ком је представљен план за унапређење здравља Ромкиња и заговарачки план за права Рома. Радмила Тубић, психолог и координатор пројекта је подсјетила да пројекат проводи Удружење жена „Ромкиња“ у сарадњи са Домом здравља и Градском управом, а да је подржан од стране Рома Ацтиве Албаниа и ЕУ.



- Циљ нам је да се глас Ромкиња чује снажније и њихов активизам буде видљивији путем друштвених мрежа првенствено као и путем других јавних сервиса, да их оснажимо да повећају учешће у локалној и националној политици и процесима доношења одлука, кроз конструктиван дијалог са локалним властима у циљу постизања значајних промјена у правцу интеграција Ромкиња“, рекла је Тубићева. О Акционом плану за унапређење здравља Ромкиња, директор Дома здравља Данијела Ђукин је истакла да је у протеклим мјесецима одржан значајан број радионица у којим су учествовале Ромкиње.

-Дом здравља је увијек био и на услузи је за едукацију, пријема у установу, лијечења и праћења, али и превенције. Гинеколошки прегледи жена Ромкиња, стоматолошки прегледи, вакцинација дјеце, терапија од породичног љекара, све то је обухваћено акционим планом“, рекла је Ђукинова и додала је да ће едукативне радионице бити организоване и током наредне три годие. Говорећи о плану унапређења Ромкиња, Љубиша Станишић је испред Градске управе подсјетио да је Бијељина у БиХ препозната као локална заједница која се бави проблематиком националних мањина.

-Прва смо локална заједница која је систематизовала радно мјесто у оквиру Градске управе, градоначелник је два пута добио титулу као градоначелник-пријатељ Рома, први смо имали акциони план за укључивање Рома и Ромкиња, а израдили смо и заговарачки план за унапређење друштвене укључености Рома и Ромкиња на подручју града, гдје смо потврдили да смо локална заједница која највише ради по питању ромске популације. По питању издвајања финансијских средстава из буџета, такође предњачимо у цијелој БиХ, а настојимо да се ријешава проблем образовања и запошљавања“, рекао је Станишић. Он је додао да ромска заједница у Бијељини активно учествује у доношењу одлука код стамбеног збрињавања, запошљавања итд.

(Семберија инфо)