БИЈЕЉИНСКА ШКОЛА ШАХА БОГАТИЈА ЗА НОВОГ МАЈСТОРА: Мирко Шајин постао је FIDE шаховски мајстор :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА ШКОЛА ШАХА БОГАТИЈА ЗА НОВОГ МАЈСТОРА: Мирко Шајин постао је FIDE шаховски мајстор


Извор: Семберске новине / Семберија инфо

Мирко Шајин постао је FIDE шаховски мајстор

Бијељина је препозната као шаховски центар много шире изван бх. граница. Поред мноштва аматера који гаје нескривену љубав према шаху, у граду постоји пет шаховских клубова који се труде да шах у Бијељини дигну на још виши и озбиљнији ниво. Много су заљубљеници у шах учинили претходних деценија да би Бијељина имала сијасет шампиона Републике Српске и БиХ, као и освајача важних турнира у иностранству.



Прошлог мјесеца, бијељинска шаховска школа је постала богатија за новог ФИДЕ мајстора. Ријеч је о Мирку Шајину, ученику Техничке школе „Михајло Пупин“, који је током ове године, наступајући на јаким турнирима успио сакупити више од 2.300 бодова на FIDE шаховској ранг листи. Мирко Шајин је члан Шaховског клуба „Свети Георгије“, а у периоду од јула до септембра ове године млади шахиста је одиграо неколико турнира и зарадио нова 142 рејтинг поена на свјетској шаховској листи. На 3. Међународном шаховском турниру ОПЕН „Градиште“ 2023 у Хрватској (6-12. август) Мирку је прво мјесто измакло тек у посљедњем колу (остварио пет побједа, три ремија и један пораз). У јакој конкуренцији вршњака из Хрватске, Србије и БиХ Мирко је показао видан успон у форми и квалитету игре. Услиједиле су, Прва лига РС (четири побједе и пет ремија) и Прва А лига Федерације БиХ (шест побједа и три ремија), те наступ на Првој Сремској лиги гдје је Мирко Шајин, наступајући за ШК „Бановци Дунав“ из Старих Бановаца, (три побједе и четири ремија) наставио остваривати запажене резултате. У укупном скору, достигао је ниво од 2.310 рејтинг поена, те му је у октобру Свјетска шаховска федерација верификовала титулу FIDE мајстора. Тако је Бијељина добила  шаховског мајстора - тинејџера. Шахисти у млађим категоријама имају право да наступају за различите клубове, што је Мирко зналачки искористио на свом успону на FIDE листи, с тим да не треба заборавити: на турнирима на којима је изборио бодове за мајсторску титулу Мирко Шајин се равноправно такмичио и са „сиједим главама“ из сениорске категорије. 



- За мене шах представља стил живота. Шах подразумијева планирање турнира, организацију путовања, одласке на такмичења, дружења са шахистима и људима из свијета шаха. Шах ме релаксира, али ту је и рад, надметањe, жеља за успјесима и побједама. Срећан сам, наравно, када побиједим, али и пораз ме тјера на размишљање и исправљање грешака. Шах ми помаже у школи, јер ме је „натјерао“ да брже мислим и логички размишљам. Шах је мој избор за рекреацију и озбиљна достигнућа, у шаху видим своју будућност“, рекао је за „Семберија инфо“ Мирко Шајин, нови бијељински FIDE мајстор.

Овај успјех је јединствен по томе што је остварен искључиво кроз школу шаха у Шаховском клубу „Свети Георгије“. Миркови тренери су мишљења да је епидемија корона вируса спријечила талентованог шахисту да и раније стигне до ранга FIDE мајстора. Он је своје прве шаховске потезе почео да повлачи са родитељима, да би касније по доласку у Бијељину као седмогодишњак наставио са тренирањем у ШК „Свети Георгије“. Своју прву титулу је освојио 2016. године када је постао шампион БиХ за узраст до 10 година. Претходне три године првак је Републике Српске и актуелни је шампион за узраст до 16 година. Не треба заборавити да је Мирко Шајин био ђак генерације у ОШ „Свети Сава“ и да је са истим успјехом наставио школовање у бијељинској Техничкој. У Шаховском клубу „Свети Георгије“ с поносом истичу да је Мирко тек први у низу младих шаховских мајстора који се формирају у њиховим редовима.

- Идеја водиља која стоји у основи нашег рада јесте да кроз школу шаха формирамо такмичарску екипу нашег клуба. Сви наши шахисти су из Бијељине. Предано и са много ентузијазма посљедњих седам или осам година радимо са нашом талентованом дјецом, а Мирко је први који се издвојио од осталих полазника. Имамо још талентованих младих шахиста чије вријеме сасвим сигурно долази. Не бринемо за будућност шаха у Бијељини“, поручио је Роберт Тонковић, тренер у ШК „Свети  Георгије“.