ЗАСЛУЖИО СЛАВУ НАРОДА: У Угљевику обиљежена 21 година од погибије војводе Манде :: Semberija INFO ::

 

ЗАСЛУЖИО СЛАВУ НАРОДА: У Угљевику обиљежена 21 година од погибије војводе Манде


За Семберија инфо: Младен Василић

 У Угљевику је данас  обиљежена 21 година од смрти легендарног ратног команданта Специјалне јединице Војске Републике Српске /ВРС/ "Мандини лавови" Митра Максимовића Манде.

Парастос је служен испред спомен-бисте војводе Манде на платоу Центра за културу, а вијенце су положили чланови породице, саборци, прадставници политичког живота општине и бројни пријатељи.



Душан Максимовић, син војводе Манде рекао је да је данас одржан Осми меморијални крос са 45 учесника који су трчали од мјеста погибије овог славног команданта, Дворова до Угљевика укупне дужине 32 километра.

-Док је свих нас, породице, пријатеља, поштовалаца лика и дјела, војвода Мандо никада неће бити заборављен-рекао је Максимовић и захвалио свим учесницима кроса и свима онима који његују сјећање на легендарног команданта.

Заједно са бројним Угљевичанима и гостима, парастосу је присуствовао начелник Угљевика Василије Перић који је за војводу Манду рекао да је био велики јунак и херој овог краја и Републике Српске.



-Војвода Мандо показао је велику храброст и  јунаштво, као и сви борци показао је чојство јер су очували народ овог краја-рекао је Перић.

Он је додао да је јединица којом је командовао Митар Максимовић Мандо дала огроман допринос очувању српског народа и стварању Републике Српске.

Предсједник Удружења ветерена "Мандини лавови" Јовица Арсеновић истакао је да је војвода Мандо био племенит човјек, пријатељ, саборац који је окупио српски народ подно Мајевице да се бори за његов  опстанак у овом дијелу Српске.



-Чувамо сјећање на његов лик и дјело. Наше удружење броји 400 чланова који су били његови војници као и чланови њихових породица-додао је Арсеновић.

Војвода Митар Максимовић Мандо био је предсједник Скупштине општине Угљевик, предсједник општинске Борачке организације и предсједник Фудбалског клуба "Рудар", а за ратне заслуге одликован је Орденом Милоша Обилића.

Погинуо је 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине.